MENI
28.10.2015.

Одржана 10. сједница Комисије за финансије и буџет Дома народа


Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржала је на 10. сједници, у другој комисијској фази, Приједлог закона о допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Представнички дом ПСБХ. Комисија није подржала амандмане које је на овај законски приједлог предложила предсједавајућа Комисије и делегаткиња у Дому народа ПСБиХ Љиља Зовко.

Након расправе о Приједлогу извјештаја о разматраним ревизорским извјештајима Канцеларије за ревизију институција Босне и Херцеговине за 2014. годину, Комисија је прихватила 73 извјештаја о ревизији институција БиХ које је сачинила та Канцеларија, те предложила Дому народа њихово усвајање. Комисија је усвојила и предложила Дому усвајање закључка којим се похваљују институције које су од Канцеларије за ревизију институција БиХ добиле ''позитивно мишљење''.

Такође, Дому је предложено да усвоји појединачне закључке Комисије за финансије и буџет по разматраним ревизорским извјештајима за 2014. годину за институције које су добиле „мишљење с резервом“. Комисија је предложила Дому народа ПСБиХ и усвајање збирних закључака ове Комисије по разматраним ревизорским извјештајима за 2014. годину.

Поред наведеног, Комисија је закључила да је потребно одржати састанак са новим руководством Канцеларије за ревизију институција БиХ, чији је избор у току, како би се постигао договор о модалитетима сарадње Комисије са Канцеларијом за ревизију институција БиХ. Такође, констатовано је да је кроз фазу праћења закључака потребно сачинити акцијски план ревидираних институција које су имале мишљење с резервом, као и мишљење с резервом уз истицање предмета, а темељем претходне ревизије за 2015. годину. Наглашена је и потреба одржавања састанка са представницима тих институција, с циљем упознавања Комисије са провођењем препорука Канцеларије за ревизију БиХ наведених у ревизорским извјештајима.

Комисија је разматрала и Информацију о захтјеву Централне изборне комисије БиХ за додјелу средстава из буџета институција БиХ за 2016. годину. Изјашњавање о овој Информацији одгођено је за наредну сједницу ради анализирања додатног материјала којег је Централна изборна комисија БиХ доставила Комисији на самој сједници. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу