MENI
13.5.2013

Učešće predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Mirze Kušljugića na konferenciji „Energija,razvoj, demokratija - uspješni pristup za novu energetsku budućnost Jugoistočne Evrope“


Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirza Kušljugić učesvovao je na konferenciji koja se, pod nazivom „Energija, razvoj, demokratija-uspješni pristup za novu energetsku budućnost Jugoistočne Evrope“, danas održala u Zagrebu.

Tokom rasprave o ulozi nacionalnih parlamenata u pristupima politike energetske efikasnosti, predsjedavajući Komisije za vanjske poslove predstavio je inicijativu „Energetske politike i energetsko siromaštvo“, koja je pokrenuta na drugom koordinacionom sastanku komisija za vanjske poslove parlamenata Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, održanom u martu ove godine u Sarajevu.

Kako je gospodin Kušljugić pojasnio, inicijativa se promatra u širem kontekstu primjerenih energetskih politika koje trebaju osigurati energetsku dostupnost koja stanovništvu omogućava da mu ukupni društveni trošak energije osigurava da ostvari, između ostalog, odgovarajuću produktivnost, ekonomske aktivnosti i zapošljavanje uz zadovoljavajući standard života u zdravoj životnoj sredini.

Učesnici su izrazili zadovoljstvo što je ovakva vrsta inicijative pokrenuta, te izrazili nadu da će se ona u što skorije vrijeme početi postepeno i realizirati.
Inače, podršku inicijativi je dao i Goran Svilanović, koji se prisutnima obratio u ulozi generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću