MENI
13.5.2013

Članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine razgovarali sa specijalnom izvjestiteljicom UN u oblasti kulturnih prava


Predsjedavajući Nedžad Jusić i članovi Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, Jovanka Manzalović Šalaka, Tihomir Knežiček, Halil Bicaj, Hakan Varan, Neđeljko Tomašević, kao i predsjedavajuća Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, Indira Bajramović, razgovarali su danas sa specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih naroda u oblasti kulturnih prava, Faridom Shaheed.

Izvjestiteljica Shaheed je iskazala interesovanje za uključivanje kulturnog naslijeđa nacionanih manjina u udžbenike, njihovo prisustvo u medijima, efekte uvođenja vjerskog obrazovanja u škole i provođenje Presude Sejdić – Finci.

Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina BiH su istakli da pitanja očuvanja i zaštite kulturnog naslijeđa nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini nisu sistemski riješena, te da se ova oblast u praksi najviše realizira kroz aktivnosti udruženja nacionalnih manjina. Tokom sastanka je naglašeno i kako bi bilo dobro da se u budžetu nadležnog ministarstva uvrsti stavka vezana za očuvanje kulturnog identiteta nacionalnih manjina. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću