MENI
13.5.2013

Predsjedavajući ustavnopravnih komisija oba doma PSBiH razgovarali sa predstavnicima Evropske mreže vijeća za pravosuđe


Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović i predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlametnarne skupštine Bosne i Hercegovine Krstan Simić razgovarali su danas sa predstavnicima Evropske mreže vijeća za pravosuđe (ENCJ), Gianlucom Forlaniem i Geoffreyem Vosom.

Kako je rečeno na početku sastanka, razlog posjete je želja ENCJ-a da pomno prati procese vezane za izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, odnosno vrši analizu alternativnih prijedloga za njegove izmjene i dopune u pogledu imenovanja nositelja pravosudnih funkcija.

Prema riječima predsjedavajućih ustavnopravnih komisija oba doma PSBiH, imajući u vidu predložene izmjene i dopune Zakona ne treba dopustiti da se politika miješa u izbor sudija i tužilaca. Kako su pojasnili, politika treba na druge načine da se bori protiv korupcije i organiziranog kriminala, ne dovodeći u pitanje ni na kakav način nezavisnost rada Suda BiH i Tužilaštva BiH.
Na kraju razgovora, poručili su da fokus izmjena i dopuna Zakona treba biti na efikasnosti rada sudija i tužilaca, kao i postizanju što većeg nivoa odgovornosti u njihovom radu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću