MENI
21.5.2013.

Održana sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma


Na 42. sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma je usvojen zaključak da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i uporabe kemijskog oružja i njegovom uništavanju, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH, ima ustavni osnov i u skladu je sa pravnim sustavom BiH.

Sa usvojenim amandmanima je podržan Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH. Usvojeno je Izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2012., u dijelu koji se tiče nadležnosti povjerenstva. K’ znanju je primljena Informacija o radu Tužiteljstva BiH za 2012., uz prijedlog Zastupničkom domu da nakon obavljene rasprave Informaciju primi k' znanju.

Usvojena su Mišljenja da su sukladno Poslovniku podnesene inicijative zastupnika Denisa Bećirovića kojima se traži da Vijeće ministara BiH bude zaduženo da do kraja 2013. godine pripremi i u zakonodavnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH i Prijedlog zakona o iseljeništvu BiH. Inicijative su upućene Zastupničkom domu na dalje odlučivanje. Na dalje odlučivanje je upućena i inicijativa zastupnika Mladena Ivankovića Lijanovića kojom se traži donošenje Rezolucije o elektronskoj upravi, dok nije podržana inicijativa zastupnika Salka Sokolovića da Parlamentarna skupština BiH obavi raspravu o zahtjevu predsjednika Gradskog vijeća Mostara da PSBiH zauzme stav u pogledu validnosti mandata gradskih vijećnika i gradonačelnika Mostara.

Na sjednici je odgođeno izjašnjavanje o Zahtjevu Općinskog suda u Tešnju o usklađenosti propisa Federacije BiH i propisa Bosne i Hercegovine o deminiranju, a razmatrane su i podržane aktivnosti članova povjerenstva na više konferencija i savjetovanja koja trebaju biti održana u narednom razdoblju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću