MENI
22.5.2013

Održana sjednica Komisije za vanjske poslove


Na 35. sjednici Komisije za vanjske poslove je dato pozitivno mišljenje, uz prijedlog Predstavničkom domu da da saglasnost za ratificiranje Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske komisije u vezi s višekorisničkim programom TEMPUS 2012., Sporazuma o grantu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat tehničke podrške za unapređivanje investicione klime i institucionalno jačanje, Ugovora o transferu osuđenih lica između BiH i Republike Indije i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Azerbejdžan o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Dato je pozitivno mišljenje o Izvještaju o radu Ministarstva vanjskih poslova BiH u okviru Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu. Usvojen je zaključak kojim se predsjedavajući Komisije zadužuje da osigura organiziranje tematske sjednice na kojoj bi povodom Izvještaja o radu bile razmatrane i druge teme iz nadležnosti rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, a kojoj bi prisustvovalo rukovodstvo, na čelu sa ministrom i zamjenicom ministra vanjskih poslova BiH.

Podržana je inicijativa koja je preformulirana uz saglasnost predlagača, poslanika Šemsudina Mehmedovića, a kojom se od Vijeća ministara BiH traži da inicira aktivnosti temeljem kojih će se utvrditi okolnosti pod kojima se Povelja Kulina bana našla u Sankt Petersburgu u Rusiji, kao i istraživanje mogućnosti njenog vraćanja u Bosnu i Hercegovinu. Na sjednici je k’ znanju primljeno više informacija i izvještaja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću