MENI
24.5.2013.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa državnim tajnikom za vanjske poslove Mađarske


"Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBIH dr. Dragan Čović sastao se s državnim tajnikom za vanjske poslove i ekonomske odnose sa inozemstvom Mađarske gospodinom Péterom Szijjártó.

Uz obostarno zadovoljstvo na upriličenom susretu, ukupni odnosi naših dviju prijateljskih zemalja su ocijenjeni iznimno dobrim i bez otvorenih pitanja.Tomu doprinosi visok intenzitet realiziranih bilateralnih susreta kao što je i ovaj.

Teme razgovora su bile politička i ekonomska situacija, socijalne i gospodarske prilike, euroatlantski integracijski proces u Bosni i Hercegovini kao i refleksije ulaska R Hrvatske u Europsku uniju na političko – gospodarske prilike u BiH.

Zamjenik predsjedatelja Čović je detaljno informirao gospodina Szijjártóa o aktualnim političkim prilikama i odnosima u BiH i o funkcioniranju institucija zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama.
U kontekstu razgovora o euroatlantskom integracionom procesu te obvezama i zadacima institucija Bosne i Hercegovine na tom putu, dr.Čović je naglasio kako bez ustavne reforme nije realno očekivati ozbiljnije pomake kao niti normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Nužno je tražiti zajednička rješenja koja će biti zasnovana na principu apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana. To je pravi smjer za dobijanje normalnog ustavno – pravnog okvira, za izgradnju politički stabilne i sigurne države, interesantne za strana ulaganja i za osiguranje uvjeta za rješavanje brojnih nagomilanih gospodarskih i socijalnih problema.

Nastavak razmjene iskustava u oblasti usvajanja europskih standarda i potpora Mađarske, koju je i gospodin Szijjártó potvrdio, su svakako od ogromnog značaja Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU i NATO-u.
Ocjenjeno je kako treba raditi na daljnjem jačanju i razvitku gospodarskih odnosa kao i unaprijeđenju i poboljšanju uvjeta za inteziviranje svih drugih oblika suradnje, za što postoji obostrani interes.

Sastanku su nazočili i veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovini Jozsef Pandur i suradnici gospodina Szijjártóa." priopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću