MENI
27.4.2021

Održana 19. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 19. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, u drugoj komisijkoj fazi, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, čiji su predlagači poslanica Mirjana Marinković - Lepić i Aida Baručija.

Ustavnopravna komisija je zaključila da od Kolegija Predstavničkog doma PSBiH zatraži produljenje roka za dostavu mišljenja o usaglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o javnim nabavkama, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte.

Komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom i nije podržala principe Prijedloga zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, Prijedloga zakona o Uredu disciplinskog tužioca BiH i Prijedloga zakona o Visokom sudskom vijeću BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte.

Podržana je inicijativa poslanice Mire Pekić koja glasi: "Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s članom 35. Zakona o Vijeću ministara BiH ('Službeni glasnik BiH', br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08) obavezuje Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative riješi pitanje ocjenjivanja državnih službenika koji su opravdano odsutni s posla, na način da osigura primjenu već postojećeg zakonskog rješenja iz člana 53.a stav (3) Zakona o radu u institucijama BiH ili, u slučaju da to nije moguće, izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnoj službi u institucijama BiH u dijelu koji se odnosi na ocjenu rada državnih službenika opravdano odsutnih s posla". (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću