MENI
26.4.2021.

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma Safet Softić sudjelovao u radu Interparlamentarne radionice “Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa europskih integracija”

Predsjedatelj Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić sudjelovao je danas u radu Interparlamentarne radionice “Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa europskih integracija”, koju je, u online formatu, organizirao predsjednik Povjerenstva za vanjske i europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino.

U svojim video – porukama sudionicima radionice, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Italije Roberto Fico izrazili su snažnu potporu procesu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, naglašavajući da EU izražava jasan stav da je budućnost regije u EU, da je Zapadni Balkan neodvojivi dio Europe i da je članstvo država Zapadnog Balkana od strateškog interesa za EU. Predsjednici Sassoli i Fico pozvali su zemlje regiona da nastave sa započetim reformama, ističući da će institucije EU i u političkom i u ekonomskom pogledu pratiti reformski proces. Predsjednici Sassoli i Fico istaknuli su i činjenicu da se EU u posljednje vrijeme suočila sa brojnim problemima koji su usporili proces proširenja, ali i upozorili da se EU i zemlje Zapadnog Balkana samo zajednički mogu izboriti sa izazovima kakve predstavljaju pandemija koronavirusa, migracije, trgovina ljudima, te borba protiv terorizma i kriminala.

Sudionicima radionice obratili su se i europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i glavni tajnik Europske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefano Sannino, koji su, naglašavajući činjenicu da nema nikakve sumnje da je budućnost Zapadnog Balkana u EU, pozvali zemlje regiona da na najbolji način iskoriste Paket ekonomske potpore EU vrijedan 3,3 milijarde eura. Komesar Varhelyi najavio je da će EU u narednom razdoblju zemljama regiona osigurati više od 650 000 cjepiva protiv koronavirusa, kao i da će nastaviti da snažno pomaže ekonomski oporavak svih zemalja Zapadnog Balkana. Prema riječima komesara Varhelyia, EU će, kroz provedbu revidirane metodologije, ojačati kredibilitet procesa proširenja koji sve zemlje regiona treba dovesti do članstva u EU. O provedbi reformi u BiH govorio je i šef Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

U svom obraćanju sudionicima radionice, predsjedatelj Povjenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH Safet Softić naglasio je potrebu da se proces europskih integracija zemalja Zapadnog Balkana posmatra kroz spremnost EU da podrži ovaj proces, kao i kroz spremnost zemalja Zapadnog Balkana da pokrenu i dovrše neophodne reformske procese s druge strane.

Prema riječima Softića, BiH je odlučna nastaviti sa započetim reformama zasnovanim na poštivanju europskih principa, demokracije, vladavine prava i zaštite temeljnih ljudskih prava. Istodobno, rekao je Softić, prioritet BiH je prevazilaženje preostalih sukoba, jačanje regionalne suradnje i uspostava dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Ističući da jasna europska perspektiva za BiH predstavlja snažan integrativni faktor i važan alat za prevladavanje unutarnje polarizacije, Softić je pozvao dužnosnike EU da prepoznaju kredibilne reformske napore BiH i da našoj zemlji do kraja ove godine dodijele status kandidata za članstvo u EU.

U ime domaćina radionice, predsjednik Povjerenstva za vanjske i europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Italije Piero Fassino pozvao je institucije EU da značajno ubrzaju proces europskih integracija država Zapadnog Balkana, te da ponude jasnu, realnu i konkretnu mapu puta za sve zemlje sudionice tog procesa. S tim u svezi, Fassino se posebno založio za to da Albanija i Sjeverna Makedonija otvore pregovarački proces, te da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status.

Zaključujući radionicu ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio predstavio je završni dokument radionice u kome se traži hitno ubrzanje procesa europskih integracija država Zapadnog Balkana. U dokumentu se naglašava da region Zapadnog Balkana treba biti sastavni dio europskog područja opskrbe cjepivom protiv koronavirusa, dio programa zelene agende, digitalizacije, modernizacije infrastrukture, kao i da bude uključena u Novi europski pakt za migracije i azil kako bi se prevazišli dramatični događaji na balkanskoj ruti i bolje upravljalo migrantskom krizom.

U dokumentu se parlamenti država Zapadnog Balkana pozivaju da preuzmu svoju odgovornost i da podrže, prate i nadziru proces europskih integracija zemalja regiona s ciljem da se, kako se navodi, nakon dugog niza godina završi veliki projekat ujedinjenja Europe.

Osim predsjednika parlamentarnih povjerenstava za vanjske poslove država regiona Zapadnog Balkana, u dijalogu o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i ubrzanju procesa proširenja i europskih integracija država ovog regiona, sudjelovali su najviši dužnosnici institucija Europske unije (EU), Italije kao zemlje domaćina radionice, predstavnici Portugala i Slovenije u svojstvu europske trojke koja predsjedava EU, predstavnici država članica EU Francuske, Austrije, Hrvatske, Rumunjske, Grčke, Slovačke, predstavnici Velike Britanije i Ukrajine, kao i predstavnici tajništva Srednjoeuropske i Jadransko – jonske inicijative. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću