MENI
23.4.2021.

Одржана 12. сједница Заједничке комисије за људска права

На 12. сједници Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржани су принципи Приједлога закона о измјени и допуни Закона о странцима, чији је предлагач Представнички дом ПСБиХ.

Заједничка комисија усвојила је Приједлог годишњег извјештаја о резултатима активности Институције омбудсмена за људска права Босне и Херцеговине за 2020. годину. Заједничка комисија усвојила је закључак који гласи: „С обзиром на чињеницу да је увидом у Годишњи извјештај утврђено да 74 препоруке, у табеларном приказу, нису никако реализоване, закључено је да Заједничка комисија пошаље допис институцијама које нису испоштовале препоруке Институције омбудсмена за људска права БиХ којим ће указати на неупитност препорука Институције омбудсмена и, самим тим, потребу да се оне испоштују и тражити да се у року од 60 дана институције обавежу да обавијесте Заједничку комисију о статусу реализације препорука Институције омбудсмена за људска права БиХ.“

Заједничка комисија размотрила је, примила к знању и надлежним институцијама прослиједила пристигле представке грађана.

С дневног реда, на захтјев предлагача, скинута је посланичка иницијатива посланика Клуба СДА у Представничком дому ПСБиХ „којом се тражи од министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића да разријеши шефа Кабинета министра за људска права и избјеглице Млађена Божовића и извијести Представнички дом ПСБиХ о предузетим мјерама у року од 15 дана од дана усвајања ове иницијативе“.

Ради одсуства предлагача, с дневног реда скинута је тачка Приједлог информације о стању у области миграција у Босни и Херцеговини за новембар 2020. године од 12. 3. 2021. године, чији је предлагач Министарство безбједности БиХ, као и тачка Информација Министарства безбједности Босне и Херцеговине о стању у области миграција за 2020. годинуод 12. 2. 2021. и Информација Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине о стању у области миграција у Босни и Херцеговини за 2020. годину од 26. 3. 2021. године. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу