MENI
22.4.2021

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovali na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovali su od 19. do 22. aprila na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE.

Proljetno zasjedanje počelo je minutom šutnje za nedavno preminulu članicu PSVE iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Cheryl Gillan. 

Tokom zasjedanja, koje je održano u hibridnom formatu (direktno i online učešće), parlamentarcima su se obratili predsjednik PSVE Rik Deams, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić, predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, državni ministar za Evropu u Federalnom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i specijalni predstavnik njemačke Vlade za njemačko predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope Michael Roth,te njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

U svom obraćanju njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da međunarodni poredak zasnovan na pravilima jeste neophodan kako bi se odgovorilo glavnim izazovima današnjice poput globalne pandemije, klimatskih promjena i cyber kriminala  sa kojima se, kako je ocijenila, nijedna pojedinačna zemlja ne može samostalno nositi. Govoreći o globalnoj zdravstvenoj krizi, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli naglasio je da solidarnost unutar Evrope i sa ostatkom svijeta predstavlja jedini način da se ova kriza prevlada.

Parlamentarci su diskutirali o brojnim aktuelnim temama na osnovu prezentiranih izvještaja, te usvojili preporuke i rezolucije uključujući: Rezoluciju 2369 (2021) o skupštinskoj viziji strateških prioriteta Vijeća Evrope, Rezoluciju 2368 (2021) o položaju nacionalnih manjina u Evropi,  Rezoluciju 2373 (2021) o diskriminaciji osoba sa hroničnim i dugotrajnim bolestima, kao i Rezoluciju 2374 (2021) o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović predstavila je godišnji izvještaj o radu za 2020. godinu, koji pokriva širok spektar aktuelnih pitanja u vezi sa izazovima u oblasti zaštite ljudskih prava s kojima se Evropa suočava. Rečeno je kako je zdravstvena kriza pogoršala dugotrajne i zanemarene probleme, te otkrila brojne i rastuće nejednakosti koje postoje u zemljama članicama.

U okviru rasprave po hitnoj proceduri, članovi PSVE diskutirali su i o hapšenju i pritvaranju ruskog opozicijskog lidera Alexeia Navalnya i o funkcioniranju demokratskih institucija u Turskoj. Kad je riječ o aktuelnim pitanjima, diskusija se vodila i o uvođenju Covid pasoša i certifikata kroz prizmu zaštite osnovnih ljudskih prava i pravnih implikacija uvođenja ovakvih dokumenata, te o pitanju ratnih zatvorenika iz Armenije.

Nagrada Václav Havel, kojom se odaje priznanje izvanrednim dostignućima civilnog društva u odbrani ljudskih prava, dodijeljena je aktivistkinji za ženska prava Loujain Alhathloul iz Saudijske Arabije.

Svi članovi Delegacije PSBiH u PSVE u radu proljetnog zasjedanja PSVE učestvovali su u online formatu. Treći dio redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE bit će održan od 21. do 25. juna 2021. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću