MENI
16.4.2021.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПССЕ учествоваће у раду другог дијела редовног засједања ПССЕ

Чланови Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) учествоваће у раду другог дијела редовног засједања ПССЕ, које ће се, у хибридном формату (директно и online учешће), одржати од 19. до 22. априла ове године.

Четвородневно прољећно засједање ПССЕ започеће хитном расправом о хапшењу и притварању руског опозиционог лидера Alexeia Navalnya, који се у затвору налази од јануара ове године. Како је најављено, по хитној процедури биће обављена расправа и о функционисању демократских институција у Турској. Биће размотрено и актуелно питање увођења Covid пасоша и сертификата кроз призму заштите основних људских права и правних импликација увођења оваквих докумената.

На дневном реду прољећног засједања ПССЕ наћи ће се и актуелно питање јерменских ратних затвореника и других заточеника. Чланови ПССЕ расправљаће и о хитној потреби за изборном реформом у Бјелорусији, као и о кршењу људских права у тој земљи. Како је најављено, биће одржан и постмониторинг дијалог са Црном Гором.

Извјестиоци ПССЕ представиће и парламентарну визију стратешких приоритета Савјета Европе. Расправљаће се и о очувању националних мањина у Европи, а биће ријечи и о европској политици за дијаспору.

Парламентарцима из држава чланица Савјета Европе током прољећног засједања ПССЕ обратиће се, како је најављено, канцеларка СР Њемачке Angela Merkel, предсједник Европског парламента David Sassoli и предсједница Републике Молдавије Maia Sandu.

Комесарка Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић презентоваће посланицима свој Годишњи извјештај о раду за 2020. годину.

Током засједања најављено је и организовање свечане церемоније додјеле награде „Vaclav Havel“ за достигнућа у области заштите људских права.

Сви чланови Делегације ПСБиХ у ПССЕ у раду прољећног засједања ПССЕ учествоваће у online формату. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу