MENI
25.3.2021.

Održana 11. sjednica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava

Na 11. sjednici Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojeno je Izvješće o radu Neovisnog povjerenstva za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud sukladno zakonu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagatelj Neovisno povjerenstvo.

Izvještće je usvojeno s preporukom Neovisnog povjerenstva prema kojoj je potrebno da Ministarstvo pravde BiH, Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo pravde Republike Srpske rade na usuglašavanju zakona o izvršenju kaznenih sankcija, te drugih podzakonskih akata s ciljem stvaranja pretpostavki da svi osuđenici izdržavaju kaznu pod istim uvjetima i s jednakim pravima (korištenje vanzavodskih pogodnosti, broj slobodnih dana za vjerske praznike, broj dana za godišnji odmor i drugo), na što je Neovisno povjerenstvo ukazivalo i u ranijim izvješćima.

Uvažavajući značaj Prijedloga strategije za prihvat i integraciju državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu po osnovu Sporazuma o readmisiji i Akcijskog plana za razdoblje 2020. -2023. godine, Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava vratilo je ova dokumenta Vijeću ministara BiH na razmatranje i odlučivanje, uz zahtjev da Vijeće ministara BiH, sa aspekta pravnog osnova, preispita zaključak na osnovu kojeg su ova dokumenta dostavljena PSBiH na usvajanje. S tim u svezi, Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava zaključilo je da kolegijima obaju domova PSBiH predloži da razmatranje ovih dokumenata skine s dnevnog reda sjednica domova.

Radi odsustva predlagatelja, s dnevnog reda sjednice Zajedničkog povjerenstva skinuta jeinicijativa zastupnika Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH „kojom se traži od ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića da razriješi predstojnika Ureda ministra za ljudska prava i izbjeglice Mlađena Božovića i izvijesti Zastupnički dom PSBiH o poduzetim mjerama u roku od 15 dana od dana usvajanja ove inicijative“.

Usvojena je Informacija o aktima kojima se uređuje rad Vijeća nacionalnih manjina BiH, uz zaključak da će Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava u svezi s ovim aktima organizirati sastanak sa novim sazivom Vijeća nacionalnih manjina BiH.

K znanju je primljena i nadležnim institucijama proslijeđena pristigla predstavka građana. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću