MENI
24.3.2021.

Посланици и делегати ПСБиХ учествовали на Међупарламентарној онлине конференцији о економским питањима европских интеграција

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Никола Ловриновић, предсједавајући Заједничке комисије за економске реформе и развој ПСБиХ Шемсудин Дедић, те замјеница предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа ПСБиХ Марина Пендеш учествовали су на Међупарламентарној онлине конференцији о економским питањима европских интеграција, која је одржана у оквиру Тwиннинг пројекта „Оснаживање и даља подршка парламентима БиХ у пословима европских интеграција“.

Конференција је била прилика да парламентарци из Хрватске, Мађарске, Аустрије и БиХ размијене мишљења о Привредном и инвестиционом плану Европске уније (ЕУ) за Западни Балкан, с нагласком на дио плана који се односи на Зелену транзицију, односно на Зелену агенду за Западни Балкан. Осим тога, током Конференције са парламентарцима из Хрватске, Мађарске и Аустрије размијењена су искуства из приступног процеса и чланства тих земаља у ЕУ.

Током расправе наглашено је како Привредни и инвестициони план ЕУ за Западни Балкан, те провођење Европског зеленог плана и Зелене агенде за Западни Балкан представљају стратешку прилику за раст привреде у свим земљама региона, али и одличан алат за интензивирање процеса приступања ЕУ.

Парламентарци из Хрватске, Мађарске и Аустрије потврдили су спремност да наставе да пружају пуну подршку БиХ у реализацији Зелене транзиције. Истовремено, сви учесници Конференције изразили су спремност да, кроз имплементацију Тwиннинг пројекта и на друге начине, интензивирају међупарламентарну сарадњу с циљем економског и привредног повезивања земаља региона и брже интеграције БиХ и земаља Западног Балкана у ЕУ.

Осим представника ПСБиХ, на Конференцији којом је предсједавао предсједник Одбора за господарство Хрватског сабора Жарко Тушек, учествовали су и представници одбора за привреду Народне скупштине Мађарске и Парламента Аустрије као земаља које у име ЕУ проводе Тwиннинг пројекат, те представници Парламента Федерације Босне и Херцеговине, Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Брчко Дистрикта БиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу