MENI
24.6.2013

Održana sjednica Nezavisnog odbora


Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH je na 32. sjednici povodom „Informacije o preduzetim mjerama i aktivnostima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u vezi sa održanim protestima ispred objekata Institucija BiH dana 5. - 7.06.2013.“ usvojio zaključke koji će biti dostavljeni Vijeću ministara BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost PSBiH.

U zaključcima se konstatira da su protesti održani od 5. do 7. juna i blokada Zgrade institucija BiH nanijeli veliku štetu Bosni i Hercegovini i da nadležne policijske agencije BiH nisu koristile iskustva iz napada na Ambasadu SAD. Nezavisni odbor je prihvatio Izvještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kao objektivan uz zaključak da nije bilo značajnijih propusta u radu rukovodioca Direkcije, ali i konstataciju da se iz Izvještaja može zaključiti „da je postupanje MUP-a Kantona Sarajevo i Federalnog MUP-a bilo neadekvatno u datoj situaciji“, zbog čega je nadležnim nezavisnim odborima predloženo da održe hitne sjednice na kojima će se izjasniti o postupanju rukovodioca policijskih agencija.

Nezavisni odbor, također, smatra da nadležna pravosudna tijela trebaju izvršiti analizu i procjenu postupaka nadležnih tužilaštava i svojim zaključcima predlaže da Vijeće ministara BiH na temelju izvještaja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i nadležnih policijskih agencija procjeni „dovoljnost garancija za siguran rad članova Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i zaposlenih u Institucijama BiH.“ (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću