MENI
26.6.2013.

Активности чланова Сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ на Трећем дијелу годишњег засједања ПС Савјета Европе

 
Након што је у Стразбуру отворена трећа сесија годишњег засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПССЕ), одржан је низ састанака комитета којима су присусутовали чланови Сталне делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у ПССЕ. Састанку Комитета за правна питања и људска права присуствовале су Милица Марковић и Нермина Капетановић, састанку Комитета за миграције, избјеглице и расељена лица Борјана Кришто и Крунослав Врдољак, док је засједању Комитета за равноправност и недискриминацију, као и Комитета за културу, науку, образовање и медије присуствовала Исмета Дервоз.

Иначе, др Нермина Капетановић учествовала је у расправи Комитета за правна питања и људска права и изјашњавању о избору чланова Европског комитета за превенцију тортуре и нечовјечног понашања. Др Капетановић данас је такођер присуствовала и састанку Подкомитета за људска права.

Током засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе предвиђене су расправе и гласање о слиједећим темама: „Корупција као пријетња владавини права“, „Једнак приступ здравственој њези“, „Борба против дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета“, „Постмониторинг дијалог са „Бившом Југословенском Републиком Македонијом“, „Одвојити политичку од кривичне одговорности“ и „Окончати присилну стерилизацију и кастрацију“.

Такођер, ПССЕ је одлучила одржати хитну расправу о вјерским прогонима у Ирану, ситуацији у Грузији као и протестима и пријетњама слободи окупљања, слободи медија и слободи изражавања. Такођер одлучено је да се одржи расправа и о актуелном питању „Уплитање државе у приватни живот на интернету“.

Иначе, чланови делегације ПС БиХ присуствовали су састанцима политичких група ПССЕ који су одржани прије отварања засједања Парламентарне скупштине а сусрели су се и са амбасадором БиХ у Стразбуру Алмиром Шаховићем. Током разговора, размјењене су информације о досадашњем напретку БиХ у испуњавању преузетих обавеза, као и о могућим будућим корацима. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу