MENI
30.10.2015.

Članovi Skupine prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za susjedne zemlje održali sastanak s izaslanstvom Skupine prijateljstva Saveznog vijeća Austrije


Članovi Skupine prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za susjedne zemlje, predvođeni predsjedateljem ove skupine Nenadom Lalićem, održali su danas u Sarajevu sastanak sa članovima Skupine prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose Bosnom i Hercegovinom.

Tijekom sastanka kojem su, pored predsjedatelja Lalića, nazočili i zamjenica predsjedatelja Skupine prijateljstva PSBiH za susjedne zemlje Ljilja Zovko, te članovi ove skupine Salko Sokolović i Sredoje Nović, naglašeno je da suradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije na ekonomskom planu, posebno na polju razmjene roba i usluga bilježi stalni rast. Predsjedatelj Lalić istaknuo je interes naše zemlje za investicijama Austrije u izgradnju kapaciteta za proizvodnju zdrave hrane, kao i za ulaganje u razvoj metalne industrije. Posebno je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Republika Austrija pružila tijekom sanacije šteta od poplava, koje su prošle godine pogodile našu zemlju. Zaključio je da dvije države i u narednom razdoblju trebaju intenzivirati bilateralnu suradnju, uz realizaciju aktualnih projekata Austrije u našoj zemlji, kao i dogovaranje novih.

Predsjedateljica izaslanstva Skupine prijateljstva Saveznog vijeća Austrije za odnose sa BiH Nurten Yilmaz izrazila je zadovoljstvo što su austrijski parlamentarci bili u prigodi razgovarati sa zastupnicima i izaslanicima obaju domova PSBH o suradnji dvaju parlamenata, naročito o pitanjima integracija naše države u Europsku uniju. Naglasila je da su odnosi dvaju zemalja prijateljski, te istaknula izuzetno dobru poslovnu suradnju između naše države i Republike Austrije. Prema njenim riječima, Republika Austrija će i u narednom razdoblju iskreno i kontinuirano podupirati nastojanja naše zemlje na njenom putu ka europskim integracijama. S tim u svezi, svi članovi austrijskog parlamentarnog izaslanstva izrazili su nadu da će BiH uskoro i formalizirati svoj zahtjev i podnijeti kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Europsku uniju.

Na sastanku je razgovarano i o problemima i izazovima s kojima se Europska unija i region Zapadnog Balkana susreću kad je riječ o migrantskoj krizi, narastajućem terorizmu, te borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije. Sugovornici su se složili da je neophodna tješnja suradnja parlamenata dvaju zemalja s ciljem stvaranja zakonskih preduvjeta za rješavanje ovih pitanja i daljnjeg unapređenja međusobnih odnosa kroz funkcioniranje institucija sustava.

Poseban naglasak u razgovoru stavljen je i na rješavanju pitanja administrativnih barijera sa kojima se susreću strani investitori u našoj zemlji, kroz izgradnju pravnog sustava i daljnjeg jačanje pravne države u kojoj će se svaki stanovnik BiH osjećati sigurnim, bez obzira na vjeru, naciju ili boju kože. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću