MENI
30.10.2015

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović razgovarao sa delegacijom Grupe prijateljstva za BiH Saveznog vijeća Austrije


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović razgovarao je danas sa delegacijom Grupe prijateljstva za BiH Saveznog vijeća Austrije o euroatlantskom putu BiH i ispunjavanju obaveza naše zemlje proisteklih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović austrijsku delegaciju, s predsjednicom Grupe prijateljstva Saveznog vijeća Austrije Nurten Yilmaz na čelu, upoznao je s aktivnostima koje provodi Zajednička komisija, a tiču se euroatlantskog puta BiH. Kako je istakao, u posljednje vrijeme u BiH postoji dobro raspoloženje svih političkih aktera u vezi sa procesom evropskih integracija, te dodao da takvo stanje treba iskoristiti s ciljem ispunjavanja što većeg broja obaveza naše zemlje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU). Gospodin Lovrinović naglasio je važnost održavanja sastanaka Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, na kojima predstavnici parlamenata svih nivoa vlasti razgovaraju o prevazilaženju prepreka i ubrzanju evropskog puta BiH.

Također, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije rekao je da će 5. i 6. novembra biti održan sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta, tokom kojeg će biti potcrtana jasna evropska perspektiva naše države, te precizirati obaveze koje BiH treba ispuniti kako bi krajem godine podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u EU.

Predsjednica Grupe prijateljstva za BiH Saveznog vijeća Austrije Nurten Yilmaz izrazila je zadovoljstvo aktivnostima koje se u posljednje vrijeme provode s ciljem članstva BiH u EU, te iskazala spremnost Austrije da pomogne i podrži našu zemlju na tom putu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću