MENI
2.11.2015

Parlamentarni vojni povjerenik i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH sastali se sa delegacijom parlamentarne komisije za Saveznu vojsku Republike Austrije


Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović i predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić sastali su se danas sa delegacijom parlamentarne komisije za Saveznu vojsku Republike Austrije, predvođenu predsjednikom te Komisije Ottom Pendlom.

Tokom sastanka Šiljegović je upoznao goste sa rješenjima koja su u našoj zemlji uspostavljena 2009. godine donošenjem Zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, čime je dodatno ojačan sistem zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Prema riječima Šiljegovića, najčešće oblasti u kojima je dolazilo do kršenja ljudskih prava odnosile su se na proces unapređenja u službi, na prevođenje iz jedne kategorije u drugu, na uslove života i rada profesionalnih vojnih lica, kao i na naknade koje nemaju karakter plate. Šiljegović je naveo da se veliki dio angažmana Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika sprovodi na terenu, tokom obilaska jedinica OSBiH i odvojenih razgovora koje neposredno ima sa oficirima, podoficirima i vojnicima.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić istakao je da postoji izuzetno korektna i stabilna saradnja između Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te naglasio da ovaj Ured svojim radom umnogome olakšava posao Zajedničkoj komisiji, kao obliku civilne kontrole, na polju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda uniformiranih lica. Podžić je posebno naglasio značaj učešća Oružanih snaga Republike Austrije u okviru Misije EUFOR Altea u našoj zemlji, te izrazio zahvalnost na svemu što su pripadnici austrijskog bataljona u okviru ove Misije učinili na uspostavi trajnog mira u našoj zemlji.

Sagovornici su razgovarali i o angažovanju pripadnika Oružanih snaga Austrije na zaštiti graničnog pojasa i pomoći koju vojska može pružiti u rješavanju aktuelne migrantske krize. Također, razmijenjena su i iskustva o pitanjima učešća žena u oružanim snagama dvije zemlje, s posebnim naglaskom na zaštitu žena trudnica i porodilja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću