MENI
25.7.2013.

Окончана 51. сједница Представничког дома


На 51. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине по хитном поступку усвојен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Спољнотрговинској комори Босне и Херцеговине, предлагач Савјет министара БиХ.

У другом читању усвојен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона Босне и Херцеговине о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера, предлагач Савјет министара БиХ, а  Предлог закона о волонтирању у првом читању, предлагач Савјет министара БиХ, упућен је на усаглашавање Колегијуму дома..

Одложено је изјашњавање о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити и добробити животиња у првом читању, предлагач посланица Нермина Заимовић-Узуновић и задужена надлежна комисија да организује јавну расправу о имплементацији Закона о заштити и добробити животиња, те да након јавне расправе достави извјештај Представничком дому ПСБиХ са предлогом мјера и закључака, када би се Представнички дом изјаснио и о предлогу измјена и допуна овог Закона.

Усвојен је Извјештај Заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста Предлога закона о измјенама и допунама Закона о оснивању Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера.

Усвојен је Извјештај о раду Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције за 2012. годину, с Мишљењем и закључцима садржаним у њему. Такође, усвојен је закључак у којем Представнички дом препоручује да се у 2013. години Агенција у максималној мјери усмјери и на учинке у остваривању свих законом и стратегијом предвиђених активности.

Усвојен је закључак о оснивању Истражне комисије Представничког дома за утврђивање законитости поступања надлежних државних органа у случају привођења и задржавања Шемсудина Мехмедовића, посланика у Представничком дому. У Истражну комисију су именовани Амир Фазлић, Мирсад Ђугум, Нико Лозанчић, Мирсад Мешић, Звонко Јуришић, Душанка Мајкић и Александра Пандуревић.

Није усвојено Мишљење Уставноправне комисије о Предлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине и задужена је Уставноправна комисија да достави ново Мишљење о Предлогу закона.
Није примљена к' знању Информацији о раду Тужилаштва БиХ за 2012. годину.

Усвојена је иницијатива заступника Саше Бурсаћа с наставка 49. сједнице Дома, одржаног 8. 7. 2013. која је покренутра с циљем сагледавања стања на граничним и малограничним прелазима сa Хрватском и установљења да ли има проблема с преласком грађана и робе и да се предложе конкретне мјере за рјешавање евентуалних проблема

Није усвојена Иницијатива посланика Дениса Бећировића с 47. сједнице Представничког дома, одржане 18. 4. 2013. којом се задужује Савјет министара БиХ да до краја 2013. године распише конкурс за стипендирање хиљаду најбољих студената из Босне и Херцеговине у 2014. години, као ни иницијатива посланице Нермине Ћемаловић с 48. сједнице Представничког дома, одржане 23. 5. 2013. да Савјет министара БиХ најкасније у року од шест мјесеци припреми и у парламентарну процедуру достави Закон о трансплантацији органа и донорству у Босни и Херцеговини.

Није усвојен закључак посланице Нермине Ћемаловић у којем је предложено да Савјет министара БиХ задужи Дирекцију за економско планирање да сачини анализу колико нашу државу (фондове) кошта трансплатација бубрега, а колико хемодијализирани пацијент. Закључак је предложен поводом расправе о иницијативи Нермине Ћемаловић с 48. сједнице Представничког дома, одржане 23. 5. 2013. којом се задужује Савјет министара БиХ да најкасније у року од шест мјесеци припреми и у парламентарну процедуру достави Закон о трансплантацији органа и донорству у Босни и Херцеговини. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу