MENI
4.2.2021.

Предсједавајући Дома народа др Никола Шпирић примио у наступну посјету амбасадора Руске Федерације у БиХ

"Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Никола Шпирић примио је у наступну посјету новоименованог амбасадора Руске Федерације у БиХ Igora Kalabukhova.

Истичући чињеницу да двије земље имају добре и пријатељске билатералне односе, др Шпирић је нагласио да Руска Федерација има велику и значајну улогу у међународним политичким и економским односима, а у Босни и Херцеговини и као гарант Дејтонског мировног споразума. Др Шпирић се посебно захвалио на хуманитарној помоћи упућеној здравственим установама по избијању пандемије вируса корона, те истакао да је Русија пружила своју подршку и другим земљама, што говори о њеном опредјељењу за развијање добрих и пријатељских односа на глобалном нивоу.

Амбасадор Kalabukhov потврдио је став да Руска Федерација поштује опредјељење Босне и Херцеговине да се придружи Европској унији, те нагласио да Руска Федерација жели даљи развој и унапређење односа са Босном и Херцеговином.

Заједнички је оцијењено да је у наредном периоду потребно развијати сарадњу на економском плану, гдје постоји доста простора за повећање трговинске размјене и инвестиција, нарочито у областима пољопривреде, енергетике, хемијске и фармацеутске индустрије, грађевинарства и туризма. Осим тога, исказан је интерес за даљу сарадњу у области образовања, науке и културе.

Саговорници су изразили увјерење да ће се наставити и парламентарна сарадња у виду посјета парламентаних делегација када околности које се односе на пандемију то буду допустиле.

Предсједавајући Дома народа ПСБиХ др Никола Шпирић пожелио је амбасадору Kalabukhovu срећу и успјех у раду током његове дипломатске мисије у БиХ. (саопштење из Кабинета предсједавајућег Дома народа др Николе Шпирића) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу