MENI
4.2.2021

Predsjedavajući Doma naroda dr. Nikola Špirić primio u nastupnu posjetu ambasadora Ruske Federacije u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Nikola Špirić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabukhova.

Ističući činjenicu da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, dr. Špirić je naglasio da Ruska Federacija ima veliku i značajnu ulogu u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, a u Bosni i Hercegovini i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dr. Špirić se posebno zahvalio na humanitarnoj pomoći upućenoj zdravstvenim ustanovama po izbijanju pandemije virusa korona, te istakao da je Rusija pružila svoju podršku i drugim zemljama, što govori o njenom opredjeljenju za razvijanje dobrih i prijateljskih odnosa na globalnom nivou.

Ambasador Kalabukhov potvrdio je stav da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te naglasio da Ruska Federacija želi dalji razvoj i unapređenje odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

Zajednički je ocijenjeno da je u narednom periodu potrebno razvijati saradnju na ekonomskom planu, gdje postoji dosta prostora za povećanje trgovinske razmjene i investicija, naročito u oblastima poljoprivrede, energetike, hemijske i farmaceutske industrije, građevinarstva i turizma. Osim toga, iskazan je interes za dalju saradnju u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se nastaviti i parlamentarna saradnja u vidu posjeta parlamentanih delegacija kada okolnosti koje se odnose na pandemiju to budu dopustile.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Nikola Špirić poželio je ambasadoru Kalabukhovu sreću i uspjeh u radu tokom njegove diplomatske misije u BiH". (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića) 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću