MENI
2.2.2021

Održana 24. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 24. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje sudije Suda BiH Nenada Šelede.

U svjedočenju pred članovima Privremene istražne komisije sudija Šeleda iznio je svoja zapažanja o radu pravosudnih institucija BiH, te kazao kako je pravosudni sistem BiH kompleksan sistem, u kome je, kako je upozorio, Tužilaštvo BiH najslabija karika.

Po riječima sudije Šelede, glavni problem u radu Tužilaštva BiH je loša organizacija, postupak prikupljanja i izvođenja dokaza i sporo podizanje optužnica, te, kako je istaknuo, izbor mladih i neiskusnih državnih tužilaca.

O Sudu BiH sudija Šeleda je kazao da je ova pravosudna institucija bolje organizirana, pogotovo, kako je naglasio, kada je riječ o krivičnim referatima i referatima za ratne zločine.

U vezi s radom Suda BiH, sudija Šeleda je, također, naglasio kako je potrebno poboljšati efikasnost rada Suda i intenzitet sudskih postupaka kako bi se ispoštovao princip suđenja u razumnom roku, što je, kako je rekao, pravo zagarantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Govoreći o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, sudija Šeleda je ukazao na potrebu formiranja Visokog sudskog i Visokog tužilačkog vijeća, te ukazao na problem različitih odredbi i kriterija kada je riječ o izboru sudija i tužilaca, što je, kako je rekao, potrebno promijeniti u Zakonu o VSTV-u.

Privremena istražna komisija, na današnjoj sjednici, zaključkom je konstatirala da nije ostvarena saradnja ministra pravde BiH Josipa Grubeše sa Privremenom istražnom komisijom. U usvojenom zaključku podsjeća se da je Privremena istražna komisija na svojoj 22. sjednici, održanoj 11. januara 2021., odlučila da pozove ministra pravde BiH Josipa Grubešu da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica, te je istovremeno zadužila Sekretarijat Komisije da stupi u kontakt sa ministrom s ciljem razmatranja najoptimalnijeg datuma za njegovo svjedočenje pred Komisijom.

Sekretarijat Privremene istražne komisije je sa predstavnicima Kabineta ministra Grubeše usaglasio termin svjedočenja za 25. 01. 2021. u 14 sati, te je odmah nakon toga sazvana 23. sjednica Komisije za navedeni datum, a ministru je dostavljen i zvaničan poziv. Pola sata prije početka sjednice, ministar Grubeša obavijestio je Komisiju da nije u mogućnosti prisustvovati sjednici.

Privremena istražna komisija stoga je na toj sjednici odlučila da ministra Grubešu pozove da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom 02. 02. 2021. u 12 sati, a u skladu sa pisanom obavijesti zaprimljenom iz Kabineta ministra Grubeše da mu navedeni datum odgovara. Uprkos tome, Komisija je zaprimila akt iz Kabineta ministra Grubeše da ministar nije u mogućnosti prisustvovati svjedočenju, sa obrazloženjem u kojem se navodi da svjedočenje „nije zakazano niti u jednom terminu koje smo vam dostavili“.

Nakon što se danas, po drugi put, ministar Grubiša nije odazvao pozivu da svjedoči pred Privremenom istražnom komisijom, članovi Komisije usvojili su zaključak kojim se od Predstavničkog doma PSBiH traži pokretanje procedure smjene ministra pravde Josipa Grubiše, o čijim je rezultatima rada iznijeta ocjena da nisu zadovoljavajući.

Komisija je usvojila i zaključak kojim ponavlja svoju podršku Murizu Memiću, Davoru Dragićeviću i ostalim roditeljima na njihovoj istrajnosti da ishode pravdu za svoju djecu, te poziva nadležne organe da, u što skorijem roku, provedu efikasne istrage u svim predmetima.

Također, članovi Komisije usvojili su zaključak kojim od Vijeća ministara BiH, te drugih nadležnih institucija traže spisak advokata po službenoj dužnosti, sa njihovim primanjima koja su ostvarili po tom osnovu u periodu od 2015. do 2020. godine, uključujući i tačne podatke o visini primanja kada su prisustvali suđenju i visini primanja u slučaju kada je odgođeno ročište.

Usvojen i zaključak kojim se od Tužilaštva BiH traži tačan broj podignutih optužnica, poredanih tabelarno po mjesecima, u proteklih pet godina. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću