MENI
29.1.2021

Delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš učestvovala na 46. zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš učestovala je na 46. redovnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Frankofonije, koje je, radi pandemije virusa korona (Covid – 19), održano u online formatu.

Centralna rasprava na ovogodišnjem plenarnom zasjedanju bila je posvećena suočavanju parlamenata sa pandemijom Covid-19, te o izgledima za buduće djelovanje.

Parlamentarci su u raspravi ocijenili da pandemija Covid-19 predstavlja najveću krizu s kojom se čovječanstvo suočilo u ovom stoljeću, te upozorili da nije riječ samo o zdravstvenoj krizi nego i o političkoj prekretnici bez presedana sa brojnim posljedicama - geopolitičke tenzije su se razbuktale, svjetska ekonomija je uzdrmana, tržište rada se promijenilo, siromaštvo i nejednakost su pojačane, demokratske vlasti su dovedene u težak položaj, a međunarodne institucije poput Međunarodne zdravstvene organizacije su pod pritiskom.

Prema riječima učesnika zasjedanja, parlamenti, kao zakonodavne i predstavničke institucije, igraju ključnu ulogu u tome da se efikasno odgovori na ovu krizu i na njene posljedice. S tim u vezi, članovi Parlamentarne skupštine Frankofonije su, u okviru opšte rasprave, diskutovali o tome kako se parlamenti namjeravaju organizovati u budućnosti kako bi se suočili sa ovom i eventualnim sličnim krizama koje bi se mogle pojaviti, te kakva bi mogla biti uloga delegacija i kako poboljšati komunikaciju unutar Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Raspravljalo se i o konkretnoj ulozi i saradnji Parlmentarne skupštine Frankofonije i Međunarodne organizacije Frankofonije s ciljem prevladavanja posljedica pandemije, kao i o naučenim lekcijama za budućnost.

Poseban akcenat stavljen je i na pitanje vakcina i vakcinacije. Parlamentarci su raspravljali o tome kako osigurati univerzalan i pravičan pristup vakcinama i proizvodima za borbu protiv Covid-19 i bilo koje druge pandemije.

Tokom zasjedanja prezentirani su i izvještaji o radu regionalnih skupština Parlamentarne skupštine Frankofonije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću