MENI
27.1.2021

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period oktobar - decembar 2020. godine

Novi broj „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period oktobar – decembar 2020. godine, donosi opširnu informaciju sa sastanka članova Kolegija oba doma PSBiH sa potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, koji je u posjeti našoj zemlji boravio u povodu 25. godišnjice zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Parlament“ piše da su članovi rukovodstva PSBiH u otvorenom razgovoru iznijeli različita viđenja aktuelnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglasili zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Kako je preneseno u tekstu, gospodin Borrell rekao je da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

U novom broju „Parlamenta“ objavljena je i vijest o sastanku rukovodstva Predstavničkog i Doma naroda PSBiH sa komesarom Evropske komisije za susjedstvo i proširenjeOliverom Varhelyiem.Kako bilten prenosi, evropski komesar predstavio je novi investicioni plan EU za ovu regiju, kojim zvanični Brisel ima namjeru da državama Zapadnog Balkana osigura 20 milijardi eura za projekte kroz garancije i 9 milijardi eura za grantove. Na sastanku se, kako prenosi „Parlament“, razgovaralo i o dinamici ispunjavanja 14 prioriteta Evropske komisije neophodnih za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo BiH u EU.

„Parlament“ izvještava i o održanom okruglom stolu na temu „Euroatlantske integracije i BiH: šta dalje?“,koji je održan u zgradi PSBiH.Bilten prenosi da je okrugli sto, kojeg su organizirali članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, okupio predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, NATO-štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, akademske zajednice i civilnog sektora u cilju obnavljanja dijaloga o procesu euroatlantskih integracija BiH.

Štampani bilten PSBiH donosi i informaciju o održanoj tematskoj sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj je predstavljena analiza rezultata proteklih lokalnih izbora u BiH kroz rodnu perspektivu. Na tematskoj sjednici, koju je Komisija organizirala u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i projektom „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“, definirani su prijedlozi preporuka i zaključaka, koje će, na nekoj od svojih narednih sjednica, Komisija razmatrati i uputiti ih nadležnim državnim institucijama. 

„Parlament“ izvještava i o aktivnostima radnih tijela PSBiH i sadržajima sjednica oba doma PSBiH. Opširno se izvještava o sjednicama Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojima su članovi Komisije saslušali značajan broj svjedoka koji su govorili o stanju u bh. pravosuđu, s akcentom na rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te iznosili svoje prijedloge u cilju poboljšanja tog stanja.

U novom broju biltena PSBiH objavljene su i vijesti o aktivnostima drugih parlamentarnih tijela PSBiH, prvenstveno Vijeća nacionalnih manjina BiH i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću