MENI
3.11.2015

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto razgovarala sa rezidentnom koordinatoricom UN-a i rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto razgovarala je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda (UN) i rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

Tokom susreta bilo je riječi o modalitetima saradnje PSBiH i UNDP-a, posebno u pogledu ispunjavanja Održivih razvojnih ciljeva, koji su usvojeni ove godine na Generaloj skupštini UN.
Sagovornice su se složile da posebno treba raditi na provođenju i promoviranju ukidanja siromaštva u svim njegovim oblicima, postizanja rodne ravnopravnosti i samoodređenja za sve žene i djevojke, osiguranja cjeloživotnog učenja za sve, kao i na promoviranju održivog privrednog rasta i produktivnog zapošljavanja.

Predsjedavajuća Krišto izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim angažmanom UNDP-a u BiH kroz brojne programe i projekte, te, s tim u vezi, istaknula da PSBiH prati njihovo provođenje, bez obzira na činjenicu da se neki od projekata UNDP-a provode na nižim nivoima vlasti.

Također, gospođa Krišto je naglasila kako postoji mnogo prostora za saradnju PSBiH i UNDP-a, posebno u pogledu jačanja vladavine prava, jer, kako je rekla, u BiH još postoje mnoga neriješena pitanja koja se odnose na jednakost svih na cijeloj teritoriji BiH.

Rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH istaknula je, tokom razgovora, i važnost Zajedničkog programa i budžetskog okvira UN za pomoć BiH u periodu od 2015. do 2019. godine, koji je u junu ove godine potpisan između Vijeća ministara BiH i UN. Gospođa Sinanoglu izrazila je nadu da će PSBiH u narednom periodu u velikoj mjeri doprinijeti provođenju ovog programa, koji obuhvaća vladavinu prava i sigurnost ljudi, održivi i ujednačeni razvoj sa fokusom na zapošljavanje, kao i socijalnu uključenost i osnaživanje uloge žena u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću