MENI
5.1.2021

Održana 9. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 9. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena poslanička inicijativa Denisa Zvizdića „kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva Bosne i Hercegovine sa kompanijama koje su dobile odobrenje Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa (COVID-19), s obzirom na to da postoje određene najave da zbog proceduralnih razloga naše pristupanje Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX) neće donijeti očekivane rezultate, te da ćemo u okviru ovog instrumenta biti među posljednjim državama članicama koje će dobiti vakcinu. Istovremeno, potrebno je u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv COVID-19, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta predpristupne pomoći (IPA II)“.

Podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena delegatska inicijativa Denisa Bećirovića „kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, u saradnji s nadležnim organima vlasti, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u Bosni i Hercegovini“.

U vezi sa Molbom Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Komisija je odlučila da, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, Savezu pošalje obavijest o terminu sastanka sa predstavnicima Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH.

Za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Prijedloga izvještaja o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za 2020.godinu. Od Sekretarijata Komisije zatraženo je da sačini dopunu Prijedloga izještaja, te na taj način omogući precizniji uvid razmatranih tačaka dnevnog reda na sjednicama Zajedničke komisije u navedenom periodu.

Zajednička komisija je za narednu sjednicu odgodila i razmatranje Prijedloga plana rada za 2021. godinu.

Članovi Zajedničke komisije nisu usvojili Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za period januar-avgust 2020. godine, čiji je podnosilac Ministarstvo sigurnosti BiH. U vezi s ovom tačkom dnevnog reda, Komisija je usvojila zaključak kojim od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva sigurnosti BiH traži da, u roku od 15 dana, dostave detaljnu informaciju o stanju migracija u BiH u protekloj godini, s posebnim akcentom na ilegalne migracije, uz prijedlog mjera i aktivnosti za rješavanje posljedica migrantske krize. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću