MENI
16.12.2020

U Parlamentarnoj skupštini BiH održan okrugli sto „Euroatlantske integracije i BiH: šta dalje?“

 

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) organizovali su danas u zgradi PSBiH okrugli stol na temu „Euroatlantske integracije i BiH: šta dalje?“, koji je okupio predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, NATO-štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a u BiH, akademske zajednice i civilnog sektora u cilju obnavljanja dijaloga o procesu euroatlantskih integracija BiH.

Otvarajući okrugli stol, predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić podsjetio je na to da su članovi Delegacije nedavno učestvovali na online zasjedanju PSNATO-a, u okviru kog se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obratio zvaničnicima BiH, apostrofirajući privrženost NATO – članica politici otvorenih vrata za BiH. S tim u vezi, Stoltenberg je pozvao na obnavljanje unutrašnjeg dijaloga i preduzimanje dodatnih napora kako bi BiH izašla iz političkog ćorsokaka i u potpunosti se vratila na put euroatlantskih integracija.

Upozoravajući da neke od preuzetih obaveza stoje i da nedostaje politička volja da se pokrene realizacija tih obaveza, Sarajlić je pozvao na dijalog argumentima, te najavio da će Delegacija PSBiH u PSNATO-a tokom februara naredne godine sličan okrugli sto, u saradnji sa Odborom za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, organizovati u Banja Luci, kao i u drugim dijelovima BiH.

Učesnicima se obratila i predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto, koja je pozdravila organizaciju okruglog stola i pozvala na ozbiljnost i dosljednost u realizaciji vanjskopolitičkih prioriteta BiH, među kojima su najvažniji EU i NATO put.

Naglašavajući kako NATO nije samo vojni nego i politički savez koji dijeli vrijednosti slobode, demokracije, pluralizma i konsenzusa, Krišto je kazala kako su euroatlantske integracije strateško uporište koje će doprinijeti sigurnosti, stabilnosti i ekonomskom napretku BiH, budući da je članstvo u NATO-u, kako je rekla, pozitivan signal i za strane investitore.

Krišto je upozorila kako se ne smije zaboraviti činjenica da je BiH država tri konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive, te da oko svakog političkog pitanja, pa i oko pitanja euroatlantskih integracija, mora postojati puni politički konsenzus. To međutim, zaključila je predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH, ne smije biti prepreka niti izgovor da se ne intenziviraju napori kako bi se, poštujući nadležnosti i ustavni poredak BiH, ostvario napredak na euroatlantskom putu.

O procesu evropskih integracija BiH govorio je član Delegacije PSBiH u PSNATO-a i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović, koji je ocijenio da je postignut napredak u procesu evropskih integracija BiH i izrazio nadu da će naša zemlja do polovine naredne godine dobiti status kandidata za ulazak u EU.

U svom obraćanju učesnicima okruglog stola komandant NATO – štaba u Sarajevu, brigadni general Eric Foklestad govorio je o koristima članstva u NATO-u, naglašavajući da bez sigurnosti nema prosperiteta.

Ističući kako prihvatanje principa kolektivne sigurnosti i provođenje reformi na NATO – putu imaju pozitivan učinak na direktna strana ulaganja, general Foklestad poručio je da NATO nudi zajednički odgovor na brojne izazove današnjice – od borbe protiv pandemije, migrantske krize, trgovine ljudima do borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Prema riječima generala Foklestada, suština NATO-a kao organizacije jeste razvijanje duha saradnje i partnerstva. S tim u vezi, rekao je general Foklestad, mehanizam NATO-a za krizne situacije pozitivno je odgovorio na zahtjeve iz BiH da pomogne u borbi protiv pandemije virusa korona.

Komandant NATO-štaba u Sarajevu podvukao je da će vrata NATO-a uvijek biti otvorena za BiH i da će NATO podržati BiH na putu ka članstvu, što je odluka koja, kako je rekao, mora biti izbor nas samih.

Odgovarajući na pitanje kako dalje i kako naprijed, general Foklestad rekao je da je odgovor u oživljavanju duha saradnje i kompromisa, kakav je postojao u vrijeme reforme odbrane i stvaranja Oružanih snaga BiH.

Na okruglom stolu govorili su i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, te zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić.

U diskusiji su učestvovale i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić, kao i članica te Komisije i bivša ministrica odbrane BiH Marina Pendeš. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću