MENI
14.12.2020.

Замјеник предсједавајућег Дома народа др Драган Човић састао се с министром иностраних послова Руске Федерације

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) др Драган Човић састао се у Сарајеву с министром иностраних послова Руске Федерације, Њ. Е. Sergejem Lavrovom.

Приликом састанка, званичници су разговарали о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, европском и НАТО путу Босне и Херцеговине, те о 25. годишњици Дејтонског мировног споразума. Такође су говорили о економској сарадњи и билатералним односима, те стању с пандемијом коронавируса.

Др Човић упознао је министра с политичким приликама, при чему је нагласио измјене Изборног закона БиХ као императив и гарант равноправне будућности, те казао како политички дијалог не може функционисати без легитимних представника и консензуса.

Истакнуо је и како су хрватски народ и његови легитимни представници у потпуности опредијељени за будућност БиХ у Европској унији и НАТО-у. Казао је како рад на изградњи европске БиХ нема алтернативу, те да легитимни представници Хрвата предводе политику европских и еуроатлантских интеграција.

У свјетлу 25. годишњице Дејтонског споразума, званичници су нагласили обострану преданост очувању мира и стабилности у БиХ. Истакнута је важност заштите уставноправног поретка, чиме ће се допринијети дугорочној стабилизацији унутрашњих прилика и осигуравању социо-економских и интеграцијских помака. Особито важном је истакнута чињеница како три конститутивна народа морају бити апсолутно равноправна, те да се права конститутивних народа не смију нијекати.

У разговору о билатералним односима, поновно је наглашена преданост Руске Федерације, чланице Савјета за провођење мира, унутрашњој стабилизацији БиХ и дугорочном развијању БиХ као сувременог европског друштва. 

На концу, званичници су коментирали и стање пандемије коронавируса у БиХ. Том приликом др Човић изразио је задовољство међународном солидарношћу, као и захвалност за помоћ коју је Руска Федерација указала БиХ за што скорије надвладавање коронавируса.

Састанку су, осим замјеника предсједавајућег Дома народа ПСБиХ др Драгана Човића и министра вањских послова Руске Федерације Sergeja Lavrova, присуствовали и замјеник министра вањских послова БиХ мр Јосип Бркић и амбасадор Русије у БиХ, Њ. Е. Petr Ivantsov. (саопштење из Кабинета замјеника предсједавајућег Дома народа др Драгана Човића) 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу