MENI
11.12.2020

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković – Bursać i Mladen Bosić učestvovali na sjednici Monitoring komiteta PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković – Bursać i Mladen Bosić učestvovali su danas u dijelu online sjednice Monitoring komiteta PSVE posvećenom nedavno održanim lokalnim izborima u BiH.

U svom obraćanju članovima Monitoring komiteta, članica Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković – Bursać istaknula je da su lokalni izbori u BiH uspješno provedeni, što dokazuje postojanje odgovarajućeg demokratskog kapaciteta u zemlji, ali da su se održali u atmosferi nepovjerenja uzrokovanog radom i odlukama Centralne izborne komisije (CIK), čija su tri člana ove godine imenovana na neregularan način i uz činjenicu da imaju snažnu političku i direktnu vezu sa određenim političkim strankama. Prema riječima Novaković – Bursać, odluka CIK-a o prolongiranju izbora utjecala je na to da su se kampanja i sami izbori održali usred vrhunca pandemije koronavirusa, što se odrazilo na izlaznost birača, dok odluka CIK-a da se ne objave rezultati izbora u Doboju i Srebrenici ima, kako je ocijenila, politički karakter. Novaković – Bursać naglasila je da je do općih izbora 2022. godine potrebno izvršiti ponovni izbor tri neregularno izabrana člana CIK-a, te revidirati proces glasanja putem pošte jer su uočene brojne nepravilnosti tokom tog dijela izbornog procesa.

Član Delegacije PSBiH u PSVE Mladen Bosić pred Monitoring komitetom PSVE iznio je tvrdnju da su izborne prevare bile prisutne u BiH i na svim prethodnim izborima. Prema Bosićevim riječima, budući da su tužilaštva i policija zatvarali oči pred tim nezakonitostima, u BiH se razvila svojevrsna „kultura izbornih prevara“ koje su, vremenom, postale dio „pravila igre“. Bosić je naglasio da je zato neophodno probuditi pravnu državu, kako bi oni koji se bave tim poslom bili sankcionirani po postojećem zakonu koji predviđa stroge kazne u ovoj oblasti. Bosić je objasnio da tvrdnje iz dvije vladajuće stranke da su članovi CIK-a nelegalno izabrani ne odgovaraju istini, s obzirom na to da ih je, u skladu sa članom 5.2 Izbornog zakona BiH, predložio i izabrao Predstavnički dom PSBiH nakon što nadležna komisija nije dostavila listu imena kandidata u roku od 30 dana prije isteka mandata.

Pored članova Delegacije PSBiH u PSVE, u razmjeni mišljenja o lokalnim izborima u BiH, održanim 15. novembra, učestvovali su i izvjestioci Monitoring komiteta za BiH Tiny Kox i Zsolt Nemeth.

Očekuje se da će izvještaj za BiH biti razmatran u januaru iduće godine, tokom prvog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću