MENI
8.12.2020

Održana 20. sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH

Na 20. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje predstavnika Društva novinara BiH Fedžada Forte.

Forto je u svom svjedočenju, iz ugla medijske struke, iznio vlastita zapažanja o stanju u pravosudnim institucijama BiH, te upozorio na trend rasta pritisaka, prijetnji i napada na novinare i medijske slobode u Bosni i Hercegovini.

Napadi na novinare i druge medijske aktere, kako je rekao, predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava, ne samo zato što su usmjereni na pojedince koji obavljaju svoj posao već i zbog toga što uskraćuju građanima pravo na dobijanje pravovremenih i tačnih informacija, a time ograničavaju i slobodu javne riječi, bez koje, kako je naveo Forto, nema demokratskog društva.

Forto je naglasio da nosioci pravosudnih institucija moraju biti svjesni da je njihov rad podložan ocjenama i reakcijama javnosti, te upozorio da, kako je rekao, trebaju pokazati veći stepen tolerantnosti spram medija.

Predstavnik Društva novinara BiH upozorio je na to da pojedina tužilaštva i sudovi ne daju pravovremene i adekvatne informacije o određenim procesima, te da je praksa zatvorenosti ovih institucija za javnost u suprotnosti sa važećim međunarodnim dokumentima i konvencijama iz ove oblasti.

U svom svjedočenju Forto je ukazao i na često obustavljanje sudskih postupaka i nekažnjavanje u slučajevima prijetnji i napada na novinare, što, kako je rekao, doprinosi stvaranju kulture nekažnjavanja, te osjećaja straha među novinarima.

Na kraju svjedočenja pred Privremenom istražnom komisijom Forto je kazao da jedino stalni dijalog između akademske zajednice, novinarskih udruženja i institucija vlasti, posebno pravosudnih, može rezultirati donošenjem adekvatnih zakonskih rješenja, kojima bi se, kako je istakao, u odnosu na pravosudne institucije postigla potpuna sloboda medija i veća zaštita novinarske profesije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću