MENI
7.12.2020.

Одржана 66. сједница Савјета националних мањина БиХ

На 66. сједници Савјета националних мањина Босне и Херцеговине усвојена је Информација о избору представника националних мањина у опћинским/градским вијећима на Локалним изборима у БиХ 2020. године, чији је подносилац Неџад Јусић.

Према овој Информацији, на Локланим изборима у БиХ 2020. године кандидирало се 197 припадника националних мањина. Од тог броја, како је рекао подносилац Информације Неџад Јусић, изабрана су 23 кандидата, од којих су десет независни кандидати, девет су представници политичких партија и четири кандидата који су представници групе грађана. Према изнесеним подацима, за представнике националних мањина на Локалним изборима у БиХ 2020. године гласало је око 8.000 гласача.

Уз ову Информацију, чланови Савјета националних мањина БиХ усвојили су закључак да на наредној сједници формулирају приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ, у дијелу који се односи на избор припадника националних мањина на свим нивоима власти.

Такође, Савјет је усвојило закључак да се од Одбора за Роме затражи информација о оџиву ромске популације на Локалним изборима 2020. године.

К знању су примљени допис Савјета националних мањина Републике Српске и допис Јусуфа Јусуфовића.

У вези с дописом господина Јусуфовића, одлучено је да се одговори подносиоцу дописа, на начин да се он упути на Изборни закон БиХ и обрати представницима локалне власти.

Чланови Савјета прихватили су Нацрт плана рада Савјета националних мањина БиХ за 2021. годину и одлучили да о овом документу расправљају и на сљедећој сједници. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу