MENI
7.12.2020

Započeta 8. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 8. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije podržan, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini, čiji su predlagači Borjana Krišto, Darijana Filipović, Alma Čolo, Nada Mladina i Edita Đapo.

Članovi Komisije podržali su i u dalju parlamentarnu proceduru uputili poslaničku inicijative Edite Đapo „kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da izmijeni član 12a. Zakona o državljanstvu na način da se ne zahtijeva odricanje od državljanstva zemalja koje su promijenile svoje zakonodavstvo i dozvoljavaju višestruko državljanstvo (Danska, Norveška, Luksemburg, Češka i druge) ili da se hitno s ovim zemljama zaključi bilateralni sporazum“.

Podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena poslanička inicijativa Denisa Zvizdića „kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru lex specialis Prijedlog zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu, koji će biti usklađen sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava, preporukama i konvencijama Vijeća Evrope, pravnom tečevinom Evropske unije i sa uspješnim praksama zemalja Evropske unije koje su zakonski regulirale ovu oblast“.

Komisija nije podržala poslanička inicijativu Kluba HDZBiH-HNS „kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvata Deklaraciju Evropskog parlamenta od 23. 9. 2008. i Rezoluciju Evropskog parlamenta od 2. 4. 2009, te donosi odluku kojom se 23. august obilježava kao Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima“.

Nije podržana ni poslanička inicijativa Denisa Zvizdića „kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative donese Odluku o usvajanju Strateškog dokumenta za oblast mladih na nivou Bosne i Hercegovine, kako bi se omogućilo povlačenje sredstava iz IPA fondova u oblasti mladih, te u vezi s tim zadužuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da preduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se u što kraćem roku, a ne kasnije od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative, stavila u funkciju Komisija za koordinaciju pitanja mladih u Bosni i Hercegovini“.

S dnevnog reda sjednice, zbog odsustva predlagača, skinuta je delegatska inicijativa Denisa Bećirovića „kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, u saradnji s nadležnim organima vlasti, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u Bosni i Hercegovini“.

Članovi Komisije nisu podržali Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Osma sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH iz objektivnih razloga prekinuta je kod 9. tačke dnevnog reda. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću