MENI
3.11.2015.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права ПСБиХ Борислав Бојић састао се с амбасадором Швајцарске у БиХ




Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Борислав Бојић састао се данас у Сарајеву с амбасадором Швајцарске у БиХ Heinrichom Maurerom.

Током састанка Бојић је упознао амбасадора са структуром и надлежностима Заједничке комисије за људска права ПСБиХ, нагласивши да је ова Комисија током рада у овом сазиву ПСБиХ организовала већи број тематских конференција. Господин Бојић посебно је издвојио одржавање конференције о теми: „Остваривање и заштита људских права и слобода кроз законодавни оквир, тренутно стање и планови институција БиХ у области људских права“, која је одржана у Бијељини, а чије су закључке усвојила оба дома ПСБиХ.

Бојић је такође навео да Комисија у свом раду води рачуна о обиљежавању значајних датума који се односе на заштиту људских права, најављујући да ће ово радно тијело ПСБиХ 10. децембра одржати велику конференцију поводом обиљежавања Међународног дана људских права, уз учешће чланова парламената на нивоу државе и ентитета, представника извршне власти и правосудних институција, омбудсмена за заштиту људских права, као и представника академске заједнице и невладиног сектора у нашој земљи.

Поред овога, Бојић је истакао да ће Заједничка комисија за људска права ПСБиХ у наредном периоду, у склопу обиљежавања Међународног дана дјетета, бити домаћин тематске сједнице, као и регионалне конференције на којој ће учествовати парламентарне комисије које се баве заштитом људских права из Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Косова, Македоније и Србије.

Говорећи о законодавству, Бојић је истакао значајну улогу ове Комисије приликом разматрања и усвајања одредби Закона о азилу, као и Закона о странцима. Посебно је нагласио улогу Комисије у недавном усвајању Кодекса понашања посланика и делегата у ПСБиХ, чији је предлагач била управо Заједничка комисија за људска права ПСБиХ.

Амбасадор Maurer захвалио се предсједавајућем Бојићу на презентацији рада Заједничке комисије за људска права ПСБиХ, изражавајући наду да ће ова Комисија и у наредном периоду успјешно одговорити задацима који се стављају пред њу кад је ријеч о демократском надзору над радом институција које се баве заштитом људских права. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу