MENI
11.9.2013

Susret predsjedavajućeg Doma naroda mr. Ognjena Tadića sa novoimenovanim ambasadorom Slovačke u BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH mr. Ognjen Tadić primio je danas u nastupnoj posjeti novoimenovanog ambasadora Slovačke Republike u BiH Jana Pšenicu.

Izrazivši dobrodošlicu ambasadoru Pšenici, predsjedavajući Tadić izrazio je nadu da će biti nastavljena uspješna saradnja Parlamentarne skupštine BiH sa Ambasadom Slovačke i dodao da bi, kada bi Bosna i Hercegovina birala svog partnera u procesu evropskih integracija, to sigurno bila Slovačka. On je također istakao zahvalnost na razumijevanju unutarnjih odnosa u BiH, kao i kontinuiranoj podršci i pomoći na putu BiH ka Evropskoj uniji. Sagovornici su se, inače, složili da treba raditi na daljem jačanju bilatetralnih odnosa posebno na ekonomskom planu kao i na pronalaženju novih mogućnosti za konkretne investicije i realizaciju razvojnih projekata.

Predsjedavajući Tadić danas je ocijenio je da predstojeći briselski sastanak političkih lidera iz BiH sa zvaničnicima EU predstavlja dobru priliku za konstruktivan dijalog s ciljem konačne implementacije Presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH. Pri tome je dodao da su ključni uvjeti za otklanjanje problema odustajanje od insistiranja na simetričnom načinu izbora članova Predsjedništva BiH u bosanskohercegovačkim entitetima obzirom da se u Federaciji BiH za to pitanje ne može pronaći rješenje kao i fokusiranje pažnje na ispunjenje prava manjinskih naroda u Bosni i Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću