MENI
12.9.2013

Okončana 32. sjednica Doma naroda


Na 32. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

U identičnom tekstu kao u Predstavničkom domu PSBiH usvojeni su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju i Zakon o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH, predlagač Vijeće ministara BiH.
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2012. godinu. Također, usvojeni su i zaključci u kojima se navodi da je potrebno osigurati veću zakonodavnu aktivnost inicijativu, kako od Vijeća ministara BiH tako i do Parlamentarne skupštine BiH, te da Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH pokreće inicijativu za određivanje rokova za evaluaciju tih zakona, u sklopu priprema i usvajanja zakona, kao i rokova za podnošenje izvještaja o njima. Zaključeno je i da je potrebno pobošljati koordinaciju između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, proširiti sadržaj Izvještaja o radu Vijeća ministara BiH tako da bude dan jasniji pregled problema u radu, te što su prioriteti Vijeća ministara BiH, kao i navesti sljedeće korake u radu. Donesen je i zaključak da je u uvodnom dijelu Izvještaja o radu potrebno temeljitije prikazati ostvarivanje plana rada Vijeća ministara BiH, kao i ostvarivanje plana svih programa koji su vezani uz rad Vijeća ministara BiH, te da bi uvodni dio također trebao sadržavati i pitanje realizacije zaključaka oba doma PSBiH, kao i odgovore na poslanička i delegatska pitanja. Usvojen je i zaključak u kojem stoji da, zbog značaja evropskih integracija i kvalitetnog praćenja toga procesa, potrebno je u sljedećim izvještajima o radu Vijeća ministara BiH, u posebnom dijelu prikazati sumarni izvještaj o procesu integriranja Bosne i Hercegovine u EU za izvještajnu godinu. To podrazumijeva analizu provođenja svih programa i akcijskih planova u vezi integriranja BiH u EU koje je Vijeće ministara BiH trebalo provesti tokom izvještajne godine.

Usvojena je Dopuna Izvještaja o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

Usvojen je Izvještaj iz područja poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2012. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Usvojeni su zaključci koji glase: „Pokreće se procedura, uz saglasnost PSBiH, prema Vijeću ministara BiH za pronalaženje dodatnih sredstava iz rezerve budžeta Bosne i Hercegovine za zapošljavanje šest državnih službenika i dva uposlenika u Agenciji, te pronalaženje sredstava za podršku primjeni Akcijskog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije za period 2009.- 2014.“ i „PS BiH daje punu podršku daljim naporima Agencije, s ciljem sprječavanja korupcije na svim nivoima, kao i podršku u realizaciji aktivnosti iz Akcijskog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije“. Usvojen je zaključak kojim se zahtijeva od Agencije da tokom 2013. godine poduzme sve mjere na ispunjavanju obaveza iz Strategije za borbu protiv korupcije. Također, donesenim zaključkom sugerira se Agenciji da pokrene inicijativu prema nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine za primjereno rješavanje pitanja trajnog smještaja Agencije, u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH o sjedištu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: “Rad komisija institucija BiH“.

Usvojeni su zaključci Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH koji glase: „Poziva se Vijeće ministara BiH da ubrza aktivnosti na izradi Strateškog plana ruralnog razvoja BiH i uspostavljanja IPARD operativne strukture u skladu sa zahtjevima EU i ustavnim nadležnosima institucija u BiH“, „Poziva se Vijeće ministara BiH da bez odgađanja usvoji Strategiju razvoja mjeriteljstva BiH 2010.-2016., koja je uvjet za korištenje IPA sredstava u području mjeriteljstva“, „Poziva se Vijeće ministara BiH da okonča izradu i usvajanje Strategije infrastrukture kvaliteta, koja je uvjet za koritenje sredstava IPA II u segmentu kvaliteta“, i „Poziva se Vijeće ministara BiH da do kraja septembra tekuće godine domovima PSBiH dostavi informaciju o pripremi uvjeta za korištenje novog instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije za period 2014.- 2020. - IPA II (Strateški dokument IPA II za BiH; Strateški plan ruralnog razvoja BiH; Uspostavaljanje institucija i struktura u skladu sa zahtjevima IPARD-a; Sektorska strategija za transport).

Za narednu sjednicu je odgođena rasprava u vezi Informacije o radu Tužilašstva BiH za 2012. godinu.

Nije usvojen Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1. 1. 2011. do 31. 12. 2011. godine.

Data je saglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje: 
  1. Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije
  2.  Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Norveške o provođenju Projekta „Javne službe za tržište nekretnina i evropske integracije“
  3.  Memoranduma o razumijevanju u vezi s provođenjem Programa dostojanstvenog rada za Bosnu i Hercegovinu 2012. – 2015. između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije rada
  4.  Sporazuma o kreditu, finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (zajmodavac), i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo finansija Republike Srpske, i Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) (agencija za izvršenje projekta) za 10.000.000 eura – Sanacija HE Trebinje 1, Faza III.

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću