MENI
27.10.2020

Izašao novi broj „Parlamenta“ za period juli – septembar 2020. godine

Na naslovnoj strani novog broja „Parlamenta“, štampanog biltena Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za period juli – septembar 2020. godine, istaknuta je vijest o usvajanju Poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između Evropskog parlamenta i PSBiH, čime je, kako se naglašava, ispunjen jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH.

Kako je prenio „Parlament“, Poslovnik POSP-a usvojen je 22. jula na sastanku članova POSP-a iz PSBiH, a prema tom dokumentu odluke u POSP-u donosit će se dvotrećinskom većinom prisutnih članova iz Evropskog parlamenta i dvotrećinskom većinom prisutnih članova Delegacije PSBiH. Nakon što Poslovnik POSP-a u istom tekstu usvoje i članovi Delegacije Evropskog parlamenta, bit će stvoreni uvjeti za održavanje 1. sjednice ovog međuparlamentarnog tijela za saradnju Evropskog parlamenta i PSBiH na poslovima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na poslovima u vezi sa procesom evropskih integracija BiH.

„Parlament“ opširno piše i o sastanku članova rukovodstva oba doma PSBiH sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, koji je početkom septembra boravio u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji. Ističući značaj ove godine, u kojoj se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Palmer je najvišim zvaničnicima PSBiH prenio potrebu nastavka reformi u oblasti pravosuđa, javnih nabavki, sukoba interesa, kao i potrebu provođenja državnih strategija za suprotstavljanje trgovini ljudima i za rad na predmetima ratnih zločina.

Štampani bilten PSBiH prenosi i ključne akcente sastanka rukovodstva oba doma PSBiH s ambasadorima zemalja Kvinte, kao i sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU Johannom Sattlerom.

Detaljno se izvještava o zakonodavnoj aktivnosti i drugim sadržajima sjednica oba doma PSBiH, kao i o radu stalnih tijela i delegacija PSBiH u međunarodnim multilateralnim organizacijama. Posebno se izvještava o video – sastanku članova Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH s ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom, koji je, kako prenosi „Parlament“ pružio snažnu podršku radu Komisije. Štampani bilten PSBiH bilježi i susret članova Delegacije PSBiH u PSNATO-a s ambasadorom Crne Gore u BiH Obradom Mišom Stanišićem.

„Parlament“ objavljuje i intervju sa sekretarom Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH Mirzom Imamovićem, koji je istaknuo važnost ulaganja u ljudske resurse, kao i u obrazovanje i stručno osposobljavanje zaposlenih. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću