MENI
3.11.2015.

Одржана 11. сједница Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ


Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ на својој 11. сједници усвојила је и доставила домовима Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у даљу процедуру Извјештај o учешћу припадника Оружаних снага БиХ и полицијских службеника у операцијама подршке миру од 01. јануара до 30. јуна 2015. године, чији је предлагач Предсједништво БиХ.

Заједничка комисија примила је к знању Информацију о годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2016. годину, чији је предлагач Министарство одбране БиХ.

Заједничка комисија поновно није подржала принципе Приједлога закона о измјенама Закона о полицијским службеницима БиХ, предлагача делегата у Дому народа ПСБиХ Огњена Тадића и Дарка Бабаља, те је по други пут доставила домовима ПСБиХ негативно мишљење о овом законском приједлогу.

К знању је примљена Информација о процјенама и могућностима Босне и Херцеговине о питању избјегличке кризе у регији и Европској унији, чији је сачинилац Министарство безбједности БиХ. Уз ову Информацију, Заједничка комисија усвојила је и закључак којим од Савјета министара БиХ захтијева да информише ову Комисију, као и Заједничку комисију за људска права ПСБиХ, о мониторингу спровођења мјера које чине саставни дио ове Информације.

Заједничка комисија примила је к знању и Информацију Министарства безбједности БиХ о реализацији закључака Представничког дома и Дома народа ПСБиХ поводом расправе о теми: “Законодавни оквир, актуелно стање и планови институција БиХ у области одбране и безбједности“.

К знању је примљена и Информација Министарства безбјендости БиХ о реализацији закључака усвојених на 15. сједници Представничког дома и 8. сједници Дома народа ПСБиХ, поводом расправе о Информацији Савјета министара БиХ о нападу на полицијску станицу у Зворнику и привођењу људи на простору Републике Српске.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ примила је к знању и Информацију о стању које се односи на локацију Трговска гора, чији је предлагач Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну безбједност. Уз Информацију, Заједничка комисија усвојила је и закључак којим од ове Агенције захтијева да редовно информише Комисију о свим проблемима који се односе на стање на локацији Трговска Гора. Такође, Заједничка комисија обавезала је радну групу за праћење стања и активности у вези с могућом изградњом одлагалишта нуклеарног отпада на локацији Трговска Гора, да се у најкраћем року конституише и усвоји пословник о свом раду, како би почети обнашати послове из свог дјелокруга.

К знању су примљене и Информација о посјети чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Служби за послове са странцима Министарства безбједности БиХ, као и Информација о посјети чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Граничној полицији БиХ, које су обављене 1.октобра 2015., те Информација о посјети чланова Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сектору за заштиту и спашавање Министарства безбједности БиХ, реализоване 5. октобра 2015.

Заједничка комисија примила је к знању и Информацију парламентарног војног повјереника БиХ о посјети локацијама за смјештај и сортирање муниције „Блажуј“ и „Крупа“. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу