MENI
17.9.2013

Održana 27. sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine


Na 27. sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, određeni su rokovi koji se tiču realizacije zaključaka s 52. sjednice Predstavničkog doma PSBiH u vezi Izvještaja iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2012. godinu.

U vezi zaključka koji glasi: „S ciljem osiguranja trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima s Evropskom unijom, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH treba da izradi plan preuzimanja zakonodavstva EU iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, te po hitnom postupku pripremi izmjene i dopune potrebnih zakonskih rješenja“, zaključeno je da će Plan preuzimanja regulative za narednu godinu biti pripremljen u decembru 2013. godine, a redovni godišnji Plan preuzimanja regulative EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja izrađuje se i ažurira svake godine do kraja decembra. Također, zaključeno je da izmjene i dopune Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju pripremit će se do kraja decembra 2013. godine i uputiti u proceduru dostavljanjem prijedloga izmjena i dopuna sva tri zakona na mišljenje nadležnim institucijama.

Kada je u pitanju zaključak koji glasi: „Potrebno je izraditi plan postupnog usklađivanja poticajnih mjera za stvaranje istih uvjeta za sve poljoprivredne proizvođače u zemlji i ubrzati aktivnosti na uspostavi IPARD-ove operativne strukture za korištenje pretpristupnih fondova u okviru IPA-ine pretpristupne pomoći, s ciljem poboljšanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u BiH“, odlučeno je da plan usklađivanja mjera ruralnog razvoja i općih usluga bude izrađen do kraja decembra 2013. godine, a plan usklađivanja mjera direktne podrške i mjera tržišne politike tokom 2014. godine. Zaključeno je i da se plan završetka aktivnosti na uspostavljanju operativne IPARD strukture za korištenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u okviru IPA pretpristupne pomoći sprovodi kontinuirano, jer ne može biti određen rok zato što to zavisi od organiziranja sastanka na najvišem nivou (entitetski premijeri, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, resorni ministri poljoprivrede i finansija).

Na kraju, zaključeno je da je do kraja oktobra 2013. godine potrebno izraditi prijedlog konkretnih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u kontekstu primjene potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA, SSP, Turska).

Članovi Komisije su se upoznali sa realizacijom zaključaka s 22. sjednice Komisije za vanjsku trgovinu i carine, koja je održana 26.02.2013. godine, povodom Izvještaja o radu i potreškoćama s kojima se susreće Tehnički tim Ureda za veterinarstvo BiH za primjenu Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Komisija se upoznala i s Izvještajem o realizaciji zaključaka koji su usvojeni na sjednici ove Komisije prilikom razmatranja i usvajanja Izvještaja iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2011. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću