MENI
2.9.2020

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović primio je u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena.

Zvaničnici su razgovarali o trenutnom političkom ambijentu u BiH, euroatlantskim integracijama, jačanju bilateralnih odnosa, kao i o hrvatskom pitanju. Komentirajući trenutne prilike, zvaničnici su razgovarali o važnosti nedavno potpisanih sporazuma HDZ-a BiH i SDA, predstojećim lokalnim izborima, te ulozi Kraljevine Norveške u općem razvoju i napretku BiH. Također, osvrnuli su se i na situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Ambasador Reinertsen istaknuo je predanost Kraljevine Norveške u zajedničkom zalaganju za daljnji napredak Bosne i Hercegovine u području euroatlantskih integracija, reformskih procesa, osnaživanju privrednih prilika i drugim područjima saradnje, izražavajući spremnost norveške administracije u pomaganju rasta i razvoja bh. društva. NATO agendu istaknuo je iznimno bitnim prioritetom Kraljevine Norveške. Također je istaknuta uspješnost bh. dijaspore u Norveškoj kao primjer uspješnih integracija.

Dr. Čović istaknuo je značaj koje snažno partnerstvo s Kraljevinom Norveškom ima za Bosnu i Hercegovinu, naglašavajući efikasnost aktivnog doprinosa te prijateljske zemlje članstvu BiH u Evropskoj uniji i NATO-u. Put ka Evropskoj uniji i NATO-u, istaknuo je, prioritet je koji se ne smije odlagati.

Dr. Čović je izrazio zahvalnost za pomoć koju je Norveška hitno uputila Bosni i Hercegovini s ciljem osnaživanja kapaciteta zdravstvenih institucija Bosne i Hercegovine za suočavanje s krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19. Također, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH ambasadoru Olavu Reinertsenu zaželio je dobrodošlicu i uspjeh u predstojećem radu.

Dugogodišnja saradnja Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške saglasno je ocijenjena pozitivnom, a odnosi prijateljskim. Zvaničnici su izrazili opredijeljenost za daljnjim i snažnim razvijanjem bilateralnih odnosa, kao i privredne saradnje. (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću