MENI
18.9.2013.

Održano stručno savjetovanje o izbornom zakonodavstvu na temu: „Status izbornog zakonodavstva u BiH: Izborna administracija, kandidatske liste i mandati“


Nedvosmileno se pokazalo da u Izbornom zakonu BiH treba mijenjati ulogu i položaj izborne administracije, odnosno biračkih odbora jer se u njima javlja mogućnost velike zlouporabe izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, zaključeno je danas na stručnom savjetovanju o izbornom zakonodavstvu na temu: „Status izbornog zakonodavstva u BiH: Izborna administracija, kandidatske liste i mandati“, koje je održano u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također, sudionici su se složili da se ponovno trebaju pokrenuti neka pitanja koja su već bila predmet izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, prvenstveno misleći na sustav otvorenih listi, kao i vlasništva nad mandatima dobijenim na osnovu izbornih rezultata.

Jedna od preporuka sa današnjeg skupa jeste da je potrebno žurno pristupiti i izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH sukladno odluci Ustavnog suda BiH, a odnosi se nazive izbornih jedinica u Republici Srpskoj jer, kako je rečeno, to je jedan od uvjeta i za raspisivanje Općih izbora 2014. godine.

Inače, stručno savjetovanje su organizirala ustavnopravna povjerenstva obaju domova PSBiH, uz potporu Misije OESS-a u BiH, a tijekom njega nazočnima su prezenitrane teme „Izborna administracija“ i „Kandidatske liste i mandati“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću