MENI
4.11.2015

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali sa članovima Pododbora Evropskog parlamenta za odbranu i sigurnost


Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine razgovarali su u Sarajevu sa članovima Pododbora za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta o stanju u sektoru odbrane i sigurnosti u našoj zemlji, kao i o aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH na planu civilne kontrole nad ovim sektorom.

Tokom sastanka, na kojem su delegaciju domaćina činili predsjedavajući Zajedničke komisije Sifet Podžić, njegovi zamjenici Borislav Bojić i Borjana Krišto, te članovi Zajedničke komisije Dušanka Majkić, Hazim Rančić, Šemsudin Mehmedović, Bariša Čolak i Hanka Vajzović, bilo je riječi i o procesu uništavanja viškova zastarjele municije i minsko-eksplozivnih sredstava, aktivnostima BiH institucija na procesu deminiranja, koordinaciji u radu policijskih agencija, kao i o nizu drugih pitanja kojim se bavi Zajednička komisija.

Članovi Pododbora za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta Michael Gahler, Tonino Picula i Bogdan Andrej Zdrojewski pokazali su interesovanje i za pitanje realizacije Strategije deminiranja u BiH, za kapacitete pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) koji učestvuju u procesu deminiranja, te za pitanje kolika se sredstva izdvajaju za opremanje OSBiH, posebno za pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama.

Razgovaralo se i o nivou regionalne saradnje parlamentarnih tijela za odbranu i sigurnost na prostoru Zapadnog Balkana, kao i o potrebi inoviranja dokumenata Sigurnosna politika BiH i „Pregled odbrane“, u okviru kojih bi se, nakon uspješnog početka procesa reforme sektora sigurnosti i odbrane, analiziralo aktuelno stanje i planirali budući reformski koraci u skladu sa novim vremenom i izazovima.

Sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Lars – Gunnar Wigemark. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću