MENI
19.9.2013.

Okonačna 53. sjednica Zastupničkog doma


Na 53. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine određeno je da se Izvješće o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u Bosni i Hercegovini, predlagatelj Vijeće ministara BiH dostavi do naredne sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, predlagatelji zastupnici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović Uzunović i Azra Hadžiahmetović.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine, predlagatelji zastupnici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović-Uzunović, Azra Hadžiahmetović, Vesna Krstović-Spremo i Šefik Džaferović, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu Bosne i Hercegovine, predlagatelji zastupnici Lazar Prodanović, Nermina Zaimović-Uzunović i Azra Hadžiahmetović.

Na usuglašavanje Kolegiju, u prvom čitanju, je upućen Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, predlagatelji zastupnici klubova SDP-a BiH i SBB-a BiH.

Usvojeno je, sa preporukama u njemu, Izvješće o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima“. Također, zaključeno je da Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma PSBiH dostavi Zastupničkom domu PSBiH prijedlog zaključka u svezi Izvješća, a uzimajući u obzir prijedloge zaključaka koji su predloženi tijekom današnje rasprave.

Usvojen je zaključak zastupnika Mirsada Đuguma povodom rasprave o davanju suglasnosti za ratificiranje Okvirnog sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Europe, koji glasi: Zadužuje se Ministarstvo civilnih poslova BiH da u roku od 90 dana donese Strategiju reforme zdravstvenog sustava u BiH“.

Usvojeni su zaključci Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine u vezi s Izvješćem iz područja poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2012. godinu. Tako je odlučeno, u svezi zaključka koji glasi: „S ciljem osiguranja trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima s Europskom unijom, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u suradnji s nadležnim institucijama na svim razinama vlasti u BiH, treba izraditi plan preuzimanja propisa EU iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, te po žurnom postupku pripremiti izmjene i dopune potrebnih zakonskih rješena“, da je rok izrade plana realizacije preuzimanja propisa EU iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja prosinac 2013. godine, ažuriranja redovitog godišnjeg plana preuzimanja propisa EU iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja je do kraja prosinca svake godine, a da izmjene i dopune Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju treba pripremiti do kraja prosinca 2013. godine i uputiti u proceduru dostavljanjem prijedloga sva tri zakona. Za zaključak koji glasi: „Potrebno je izraditi plan postupnog usklađivanja poticajnih mjera za stvaranje jednakih uvjeta za sve poljoprivredne proizvođače u zemlji i ubrzati aktivnosti na uspostavi IPARD-ove operativne strukture za korištenje pretpristupnih fondova u okviru IPA-ine pretpristupne pomoći s ciljem poboljšanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u BiH“, odlučeno je da plan usklađivanja mjera ruralnog razvoja i općih usluga treba izraditi do kraja prosinca 2013. godine, plan usklađivanja mjera izravne potpore i mjera tržišne politike izraditi tijekom 2014. godine, a plan završetka aktivnosti na uspostavi operativne IPARD-ove strukture za korištenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj u okviru IPA-ine pretpristupne pomoći treba provoditi kontinuirano jer ne može biti određen rok zato što zavisi o organiziranju sastanka na najvišoj razini, na kojem će se susresti entitetski premijeri i predsjedatelj Vijeća ministara BiH s resornim ministrima poljoprivrede i financija. Na kraju, zaključeno je da je rok za izradu prijedloga konkretnih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u kontekstu primjene potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA, SSP, Turska) listopad 2013. godine.

Prijedlog zaključka zastupnika Mladena Ivankovića Lijanovića o Izvješću iz područja poljoprivrede BiH za BiH u 2012. godini je upućen na usuglašavanje Kolegiju.

Primljena je k znanju Informacija o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2012. godini, s Mišljenjem i zaključcima u njemu. Prijedlog zaključka Beriza Belkića u svezi Informacije je upućen na usuglašavanje Kolegiju, a nije usvojen zaključak zastupnika Kluba SDA povodom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2012. godini, koji glasi: U Mišljenju Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, u zaključku pod a) izmijeniti tekst tako da glasi: Što se poduzima unutar sigurnosnog sektora i agencija za provedbu zakona kako bi se izbjegle negativne implikacije po BiH zbog sudjelovanja njezinih građana u ratovima u drugim zemljama?“.

Nije usvojen zaključak zastupnika Milorada Živkovića povodom rasprave o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, predlagatelji zastupnici klubova SDP-a BiH i SBB-a BiH, s Mišljenjem Ustavnopravnog povjerenstva, koji glasi: Zadužuje se Vijeće ministara BiH da do kraja rujna 2013. uputi u parlamentarnu proceduru Zakon o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom i Zakon o državnoj imovini“.

Na usuglašavanje Kolegiju je upućen prijedlog zaključka da se posebno glasuje o svakom prijedlogu zaključaka iz Mišljenja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH u vezi s blokadom institucija Bosne i Hercegovine 5.-7. 6. 2013.

Također, prijedlozi zaključaka zastupnika Šefika Džaferovića o Mišljenju Zajedničkog povjerenstva su upućeni na usuglašavanje Kolegiju.

Produljen je mandat Istražnom povjerenstvu Zastupničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zlouporaba i stanja u Upravi za neizravno oporezivanje BiH do 31. prosinca 2013. godine.

Aida Abadžić-Hodžić, Vlado Majstorović i Stevan Trbojević izbrani su za članove Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, a Zoran Selesković će preuzeti dužnost umjesto razrješenog člana Upravnog odbora Murisa Čičića.

Na sjednici je data suglasnost za ratificiranje više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Prilog:

Na 53. sjednici je data suglasnost za ratificiranje:
  1. Okvirnog sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Europe
  2. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o suradnji na području obrambene industrije
  3. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Letonije o međunarodnom cestovnom prijevozu
  4. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Češke Republike o međunarodnom cestovnom prijevozu
  5. Prvog sporazuma o izmjenama Kreditnog sporazuma (projekt „Modernizacija Univerziteta u Banjoj Luci“) između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i proračuna BiH, i Raiffeisen Bank International AG
  6. SIDA BiH Wat-San Invest grant-Sporazuma o grantu (Investicijski grant za općinski vodovod i kanalizaciju) između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću