MENI
24.9.2013

Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH na seminaru o transparentnosti parlamenata


Transparentnost rada parlamenata od ogromne je važnosti, ne samo zbog činjenice da se radi o jednom od uvjeta za približavanje zemalja regiona članstvu u Evropskoj uniji nego prije svega zbog toga što se radi o standardu bez kojeg zakonodavna vlast u demokratskim društvima ne može normalno funkcionirati, istaknuto je tokom parlamentarnog seminara “Otvoreni parlament - transparentnost parlamentarnih aktivnosti“ koji se održava u Skopju (Makedonija).

Parlamentarci iz Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova, Turske i Bosne i Hercegovine u prilici su da razmjene mišljenja sa kolegama iz Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope kao i predstavnika parlamenata pojedinih članica Evropske unije o načinima na koje je moguće kvalitetnije komunicirati sa građanima, kako podići nivo otvorenosti i na koji način osigurati značajnije učešće javnosti u procesu odlučivanja i donošenja odluka. Također, seminar je prilika da se razmijene iskustva u sferi sukoba interesa i načinima na koji pojedine zemlje reagiraju kada se utvrdi da izabrani ili imenovani zvaničnici krše parlamentarni kodeks ili zakone kojima je uređena ova oblast.

Na seminaru kojem u ime Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prisustvuju poslanica u Predstavničkom domu Nermina Zaimović Uzunović te delegati Doma naroda Borjana Krišto i Mehmed Bradarić razgovaralo se također i o načinima na koje se posredstvom modernih IT rješenja podiže nivo informiranosti javnosti o djelovanju parlamentaraca, ali i pravima i obavezama koje proističu iz njihovog poslaničkog statusa. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću