MENI
4.11.2015

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Sofiji na konferenciji o regionalnoj sinergiji i strateškoj saradnji zemalja regiona


Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Bariša Čolak, Momčilo Novaković i Hanka Vajzović učestvovat će na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „PSSEECP – regionalna sinergija, strateška saradnja i parlamentarna diplomatija“, koja će se od 5. do 7. novembra održati u Sofiji.

Tokom konferencije, koja se održava u okviru bugarskog predsjedavanja PSSEECP, bit će razmotrena strateška saradnja parlamenata zemalja regiona Jugoistočne Evrope, te definirani regionalni prioriteti i način njihovog provođenja u saradnji sa drugim regionalnim inicijativama i nevladinim sektorom.

Jedna od tema konferencije, čiji je domaćin Narodna skupština Bugarske, bit će posvećena parlamentarnoj demokratiji, odnosno kreiranju i upravljanju odnosima putem djelovanja međunarodnih i regionalnih organizacija. S tim u vezi, na konferenciji će biti utvrđene i mogućnosti koordinacije aktivnosti regionalnih interparlamentarnih tijela u odnosu prema strateškom cilju – članstvu zemalja Jugoistočne Evrope u Evropskoj uniji.

Koko je najavljeno, posebno će se razgovarati o ulozi SEECP-a u procesu evropskih integracija, kao i o osnovnim smjernicama za sporazum o saradnji između PSSEECP-a i Evropskog parlamenta.

Na osnovu zaključaka konferencije, na sjednici Stalnog komiteta PSSEECP-a, koja će u Sofiji biti održana 7. novembra, bit će razmotreni osnovni parametri institucionalizacije saradnje između PSSEECP-a i Evropskog parlamenta.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi obuhvata 12 zemalja regiona, a prva sjednica PSSEECP-a održana je u maju 2014. godine u Bukureštu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću