MENI
17.6.2020.

Одржана 3. сједница Привремене истражне комисије Представничког дома за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ

На 3. сједници Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) усвојен је Програм рада Привремене истражне комисије, који ће по усаглашавању бити публикован на wеб страници ПСБиХ.

Привремена истражна комисија Представничког дома ПСБиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ усвојила је и сљедеће закључке:

1. а) Привремена истражна комисија од Управе за индиректно опорезивање БиХ тражи информације о свим донацијама у периоду између 15. 3. до 31. 5. 2020. године, са називом увозника и донатора, описом и вриједношћу робе и подацима о крајњем кориснику.

    б) Привремена истражна комисија од Управе за индиректно опорезивање БиХ тражи да достави детаљно све податке (произвођач, земља поријекла, продавац, износ и количина и датум увоза) везано за увоз респиратора у БиХ од стране предузећа “Сребрна малина” и “Медиетиц”, као и детаљне податке о увозу медицинске опреме за покретну болницу од стране предузећа “Балкан Глобал”;

   ц) Привремена истражна комисија од Агенције за лијекове БиХ тражи да достави детаљно све податке о издавању дозволе за интервентну набавку респиратора предузећима “Сребрна малина” и “Медиетиц”, као и податке о захтјеву и процедурама везано за издавање дозволе за интервентну набавку медицинске опреме за покретну  болницу предузећима “Балкан Глобал” и “Дербy Траде”.

2. Привремена истражна комисија од Високог судског и тужилачког савјета БиХ тражи одговоре на идућа питања:

   a) Да ли Тужилаштво БиХ користи ЦМС или неки други сличан систем за потребе додијељивања предмета појединачним тужиоцима?

   б) Уколико Тужилаштво БиХ не користи такав систем за потребе додијељивања предмета, ко одлучује о додијељивању предмета у Тужилаштву БиХ? ž

   ц) Уколико Тужилаштво БиХ не користи такав систем за потребе додијељивања предмета, да ли је ВСТС одобрило такву праксу? Уколико јесте, када и на чији захтјев?

   д) Да ли било које друго тужилаштво у Босни и Херцеговини предмете додијељује појединачним тужиоцима без кориштења ЦМС или сличног система?

3. Привремена истражна комисија од Савјета министара БиХ тражи све информације о поступању надлежних институција (Министарства правде БиХ и сл.) у вези успоставе ширих правила и јачања санкција по питању сукоба интереса носиоца правосудних функција, укључујући њихове блиске сроднике. Привремена истражна комисија тражи доставу све расположиве документације која се тиче овог питања.

4. Привремена истражна комисија задужује Истраживачки сектор Заједничке службе Секретаријата ПСБиХ да, до идуће сједнице, допуни и евентуално ажурира са подацима о БиХ, постојеће истраживање о прописима о судским и тужилачким вијећима/савјетима и другим регулаторним тијелима у БиХ из 2015. године.

5. Привремена истражна комисија од Суда БиХ тражи све податке о предметима који се воде дуже од пет година, и то на начин да се достави број предмета, година када је предмет започет, на кога се предмет односи и име судије који води предмет.

6. Привремена истражна комисија задужује Истраживачки сектор Заједничке службе Секретаријата ПСБиХ да припреми доступне информације о појединачним случајевима из тачке 5. Програма рада Привремене истражне комисије.

7. Ради свједочења, Привремена истражна комисија на наредну сједницу позват ће директора Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ и директора Агенције за јавне набавке БиХ.

8. Ради свједочења, Привремена истражна комисија позват ће судију Суда БиХ Бранка Перића, судију Окружног суда у Бањој Луци Милана Благојевића и судију Европског суда за људска права Фариса Вехабовића. С тим у вези, задужују се службеници Секретаријата ПСБиХ који пружају стручну и административно-техничку подршку Привременој комисији да ступе у контакт са наведеним судијама с циљем разматрања оптималног датума за њихово свједочење.

9. Од чланова Привремене истражне комисије тражи се да, уколико то желе, до идуће сједнице Комисије, доставе конкретне приједлоге имена за провођење саслушања и свједочења пред Комисијом. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу