MENI
25.9.2013.

Чланови Комисије за остваривање равноправности полова разговарали са делегацијом Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије


Требамо се фокусирати и бавити извориштима проблема који проузрокују неравноправност полова у друштву, а не прихваћати устаљене форме које доносе одређене потешкоће по овом питању, поручено је данас током састанка чланова Комисије за остваривање равноправност полова Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије. Како је речено, јавност треба увјерити да равноправност полова није нешто што се подразумијева, већ је ниво равноправности показатељ успјешности и квалитете у многобројним подручјима друштва.

У име Комисије за остваривање равноправност полова Представничког дома ПСБиХ састанку је присуствовао предсједавајући Комисије Нико Лозанчић, замјеница предсједавајућег Исмета Дервоз те чланови Весна Крстовић-Спремо и Бериз Белкић, а делегацију Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова НС Републике Србије чинили су предсједник Мехо Омеровић и чланови Теодора Влаховић, Вера Пауновић и Злата Ђерић.

Чланови Комисије за остваривање равноправност полова су упознали делегацију из Републике Србије да се интензивно проводе активности на усклађивању свих законских рјешења на нивоу БиХ са Законом о равноправности полова у БиХ, али и да такве активности такође проводе и ентитетски парламенти. Такође, како су истакли, веома важно питање је и провођење успоставе родно-осјетљивог језика у актима ПСБиХ, што има за циљ остваривање равноправности језика у ПСБиХ.

Представници Одбора из Народне скупштине Републике Србије су истакли пак како постоје многа питања која се могу заједно рјешавати, посебно на пољу размјене искустава приликом доношења аката којима се уређује равноправност полова. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу