MENI
25.9.2013

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice i etiku PSBiH se susrela sa članovima Odbora za ljudska prava i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije


Postoje mnoga pitanja od zajedničkog interesa, kao što su zaštita pripadnika nacionalnih manjina, rješavanje problema nestalih osoba, prekogranična saradnja, oblasti nauke i obrazovanja koja možemo i moramo rješavati zajedničkim snagama, rečeno je danas tokom sastanka Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH i Odbora za ljudska prava i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Aleksandra Pandurević i zamjenica predsjedavajuće Nermina Kapetanović su tokom susreta upoznale članove Odbora na čijem čelu je bio predsjednik Meho Omerović, kako je veoma važno da Bosna i Hercegovina provede presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH jer je, u protivnom, rezolucijom Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predložena suspenzija Stalne delegacije PSBiH u PSVE-a. Kako su pojasnile, ukoliko BiH ne provede presudu u predviđenom roku, Stalna delegacija PSBiH će trebati učiniti dodatne napore i lobiranja kod zemalja članica PSVE-a da ne bude suspendirana iz članstva.

Prema riječima predsjednika Odbora Omerovića, kao i članova Teodore Vlahović, Vere Paunović i Zlate Đerić, Narodna skupština Republike Srbije će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi i BiH imala što brži put ka članstvu u Evropskoj uniji. Također, podsjetili su da će Srbija zajedno sa Švicarskom predsjedavati Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) 2014. i 2015. godine, te da i na tom polju treba težiti rješavanju zajedničkih pitanja za obje zemlje. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću