MENI
26.9.2013.

Чланови делегације Представничког дома посјетили јапанску Агенцију за међународну сарадњу (JICA)


У оквиру дводневне званичне радне посјете Јапану, у којој борави на позив Представничког дома Парламента Јапана, чланови руководства Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас су разговарали са замјеником предсједника Јапанске агенције за међународну сарадњу (JICA) Masakazuom Ichikawom.

Предсједавајући др Денис Бећировић који предводи делегацију, у којој су још замјеник предсједавајућег др Милорад Живковић и предсједавајући Клуба посланика ХДЗ Мате Фрањичевић, захвалио је госп. Ichikawi за помоћ коју је Јапан посредством JICA-а пружио нашој земљи, нарочито у изградњи мира, обнови инфраструктуре и развоју привреде, и истакао да грађани БиХ никад неће заборавити да је Јапан, као један од највећих донатора и инвеститора у БиХ кроз пројекте у разним секторима до сада уложио око 500 милиона евра.

Господин Ichikawa који је иначе задужен за енергетски сектор је детаљније информисао Бећировића о конкретним пројектима које JICA тренутно реализује у Босни и Херцеговини, као и о пројектима планираним за будућност. Истакао је, између осталог, да су развој приватног сектора, ИТ едукација, развој одрживе економије и питање заштите околиша у БиХ кључни стубови помоћи која се реализује низом пројеката у овој области путем донација, кредита техничке сарадње и обуке у Јапану. JICA је такође, додао је он, препознало туристички потенцијал наше земље и снажно га подржава промоцијом Босне и Херцеговине као пожељне туристичке дестинације за грађане Јапана. Истакао је и да су многе компаније из Јапана заинтересоване за улагање у нашу земљу, те да очекује велике додатне пројекте а др Бећировић је нагласио да Босна и Херцеговина изузетно цијени присуство Јапана и техничку подршку коју нам ова земља пружа, нарочито у образовном сектору.

Предсједавајући Представничког дома још једном је апострофирао потребу интензивирања економске сарадње Босне и Херцеговине и Јапана, без обзира на географску удаљеност двије пријатељске земље. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу