MENI
26.9.2013

Članovi delegacije Predstavničkog doma posjetili japansku Agenciju za međunarodnu saradnju (JICA)


U okviru dvodnevne zvanične radne posjete Japanu, u kojoj boravi na poziv Predstavničkog doma Parlamenta Japana, članovi rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su razgovarali sa zamjenikom predsjednika Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Masakazuom Ichikawom.

Predsjedavajući dr. Denis Bećirović koji predvodi delegaciju, u kojoj su još zamjenik predsjedavajućeg dr. Milorad Živković i predsjedavajući Kluba poslanika HDZ Mate Franjičević, zahvalio je gosp. Ichikawi za pomoć koju je Japan posredstvom JICA-a pružio našoj zemlji, naročito u izgradnji mira, obnovi infrastrukture i razvoju privrede i istakao da građani BiH nikad neće zaboraviti da je Japan, kao jedan od najvećih donatora i investitora u BiH kroz projekte u raznim sektorima do sada uložio oko 500 miliona eura.

Gospodin Ichikawa koji je inače zadužen za energetski sektor je detaljnije informirao Bećirovića o konkretnim projektima koje JICA trenutno realizira u Bosni i Hercegovini, kao i o projektima planiranim za budućnost. Istakao je, između ostalog, da su razvoj privatnog sektora, IT edukacija, razvoj održive ekonomije i pitanje zaštite okoliša u BiH ključni stubovi pomoći koja se realizira nizom projekata u ovoj oblasti putem donacija, kredita tehničke saradnje i obuke u Japanu. JICA je također, dodao je on, prepoznalo turistički potencijal naše zemlje i snažno ga podržava promocijom Bosne i Hercegovine kao poželjne turističke destinacije za građane Japana. Istakao je i da su mnoge kompanije iz Japana zainteresirane za ulaganje u našu zemlju, te da očekuje velike dodatne projekte a dr. Bećirović je naglasio da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni prisustvo Japana i tehničku podršku koju nam ova zemlja pruža, naročito u obrazovnom sektoru.

Predsjedavajući Predstavničkog doma još jednom je apostrofirao potrebu intenziviranja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Japana, bez obzira na geografsku udaljenost dviju prijateljskih zemalja. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću